Konu: Deprem
View Single Post
Eski 01-08-2008, 11:13   #29
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Dün gece History TV kanalında California'da San Andreas Fayın'da beklenen büyük depremin konu edildiği ,deprem bilimi teklolojisinin en az ilerlerleyebilmiş bilim dalı olduğuna dair bir belgesel izledim.
Yabancı bilim insanlarının da dedikodularla ilgili sıkıntıları vardır.
Depremin mevsim,gün,sıcak,soğuk,gökyüzü olaylarıyla ilişkilendirilmesi konusunda,
büyük depremlerin yer kabuğunun ortalama 15 km altında olduğunu ve yeryüzündeki etkenlerin bu derinlikten hissedilmeyeceğini belirttiler.
Hayvanların davranışları konusunda ise;hayvanların her türlü doğa olayına benzer tepkiler verdiklerini ve bunun deprem habercisi olarak bilimsel çalışmaya değer bulunmadığını ifade ettiler.
Deprem erken uyarı sistemlerinin henüz depremin büyüklüğünü ayırt edebilecek teknolojiye ulaştırılamadığını, 2 şiddetinde ve 8 şiddetindede uyarı verdiği analtıldı.
San Adreas Fayın'da uzmanlar bir boruyla fayın içine kadar inmişler, fayı saniye saniye inceliyorlar.
Deprem habercisi teknolojide ilerlenmemiş olmasına rağmen depreme dayanıklı yapılar için mühendislik çalışmaları analtıldı ancak bu çalışmaların güvenirliliğini test etmek için ve fayın hareketini kayıt edebilmek için hepsi büyük depremi bekliyor.
Ve bir haber;
Alıntı:
'Los Angeles'ta şiddetli deprem olacak'
Çarşamba, 30 Temmuz 2008
ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles'ta dün meydana gelen 5.4 şiddetindeki depremin, olası bir büyük deprem öncesi meydana gelen öncü bir deprem olduğu iddia edildi.

Uzmanlar, "Çok büyük bir deprem her an meydana gelebilir" dedi. Dün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger, "Depremde can ve mal kaybına uğramadık, şanslıyız. Ancak bu deprem bize, olası bir büyük depreme karşı hazır olmamız gerektiğini hatırlattı" diye konuştu. Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Kaliforniya Teknik Üniversitesi deprem uzmanı Kate Hutton, "Bu deprem sadece bir öncüydü, şiddeti orta ile küçük bir şiddet arasındaydı. Bu öncü depremin ardından, 24 saat içerisinde şiddetli yeni bir deremin meydana gelme olasılığı ise yüzde 5 oranında, 24 saat sonra şiddetli bir depremin meydana gelme olasılığı ise yüzde bir" dedi. Deprem uzmanları, önümüzdeki 30 yıl içerisinde Kaliforniya eyaletinde çok büyük bir deprem olma olasılığının oranını yüzde 99 olarak tahmin ediyorlar.
http://www.timeturk.com/Los-Angelest...31-haberi.html

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön