View Single Post
Eski 31-07-2008, 21:34   #15
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Sayın Praecox, köyümün dağlarında sarıçam, karaçam ve kızılçam mevcut.Bu yıl gittiimde kabuklarını toplayacağım. Hatta orman kesim yapmış ağaçların kabuklarını soyup ormanda bırakmışlar. Eğer bol miktarda bulursam sizede getirebilirim. Asıl sormak istediğim ise; kabuklar 120 C de yanmazmı, alevlenme **** alevlenme eğiliminde olmazmı? Çünkü derece çok yüksek.
Size şu deneyi düşünmenizi önersem... fırını 120 ºC ye ayarlayın ve içine bir kap şebeke suyu koyun. Göreceksininz ki kaynamıyacak. Ya da Fritözü 120ºC'ye ayarlayın o yağın içine bir cezve su koyun o da kaynamaz. Saf su olsa ancak kaynıyabilir.

Tabii bu gibi deneyleri küçükler evde yapmasınlar hatta büyükler d yapmasın. Bunlar sadece örnek babında yazıldı... Cezvedeki suyu yağ banyosuna damlatırsanız felaket olur.

Demem o ki suyun kaynamadığı bir ısı çok da sıcak sayılmaz. Tabii ilk başlarda tedbiri elden bırakmamak adına fırının kapağını bir kaç kez aralayıp kapatın. Ne de olsa kabukdan ucucu parlayıcı gazlar çıkabilir vede havadaki oksijenle karışımda tehlikeli olabilirler. Gerçi bana bu güne kadar olmadı demek bu günden sonra bu tedbirleri almazsam olmıyacak anlamına gelmez...

Sorunuza açık bir cevap yazmak adına...
Odunun veya kabuğun parlama ısısı veya "flam punkt" veya "flashing point" denilen ısı çok yükseklerdedir. Kabuk reçinesiz ise ev fırını ile alev aldırmak zordur ama yüksek ısılarda 180ºC ve üzerlerinde kavrulma başlıyabilir evi duman sarabilir.

Evde doku kültürü yapacak arkadaşlara da uyarım saf su veya besi yerlerini fırında bu şekilde sterilizasyon yaptıklarında fırın ısısını çok iyi kontrol etmeliler. kavanoz kapakları asla kapatılmamalıdır.

Tabii fırın kavramı bu yazımda sadece elektrikli ısı sirkülasyonu sağlıyan turbo fırın dediğimiz fırın kavramıdır. Sakın ola Gazlı fırında bunları yapmayın...!

Tekrar uyarıyorum bu gibi şeyleri küçükler hatta büyükler de evde yalnız başlarına asla yapmalılar. Büyüklerin yanında da o sırada evde muhakak biri yetişkin daha bulunmalıdır. Fırını çalıştığı sürece gözetim altında bulundurmakda fayda var.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön