Konu: Deprem
View Single Post
Eski 31-07-2008, 16:59   #28
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
KARINCALARLA DEPREM YERİ BİLİNİR Mİ?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan

Andıkları(hayvanları) kullanarak, onların olağandan dışı davranışlarına bakarak depremler olmadan birkaç gün ile birkaç saat öncesinden bilinebilmektedir.

Andığın yaşadığı ortam, türü, yaşına göre duyarlığı değişmektedir. Başı güçüldükçe depreme duyarlığı artmaktadır. Ayrıca dişiler erkeklere göre daha duyarlıdır.

Andıkların duyarlı olduğu özüksel(fiziksel) olaylar; ısı değişimi, irgitik(induksiyon) ışın yoğunluğu, titreşimlerdir. Çok büyük depremlerde etkilenme sınırı 750 kilometreye dek varırken, depremciklerde en çok 1 kilometre ile sınırlıdır.

Ancak bir andığa bakarak, deprem olacağı her durumda söylenemeyeceği gibi, bir yerde ki karınca davranışlarına bakarak; deprem büyüklüğü, yeri, zamanı verilemez. Bir depremin sezinlenmesi uzun erimli jeofizik çalışmalarla belirlenir. Andık davranışları tamamlayıcı bilgi olarak kullanılır. Eğer depremin olacağı yeri belirlemek üzere, andıklar, böcekler kullanılacaksa, ülke boyutunda gözlem yapılması gerekir. Az bilgiden çok sonuç çıkarmak, bir gözlemi çok abartmamak gerekir.

Eğer son günlerde olduğu gibi; “Karıncalarla depremi bildi, çatal tutarak suyu buluyor, kırıktaki köpürmeye bakarak deprem olacağını uyardı” gibi sözlerle sözde toplumu yönlendirmeye kalkarsak, Türkiye’yi yeniden orta çağın karanlığına götürürüz. O zaman gelecek için; fallar açılmaya, rüya yorumcularına danışmaya, şeyhülislamları yeniden yaratma dönemine geri döneriz.

Depremi kestirmek üzere kendi çabaları ile bir şeyler yapan, uğraşan, didinen kişilere saygım var. Ancak bu eylemleri abartı, çığırtkanlık, ünlenme, ucuz baturluk boyutuna getirmekten sakınmalıdırlar. Ayrıca basının bu konuda yeterinde seçici, ayrıca özen gösterici olması beklenir. Eğer bu tür yaygaralarla, bilimsel temele oturmayan “amaçlı” çığırtkanlıklarla bu iş gidiyorsa, bırakın bilimteyleri(üniversiteleri) kapatalım.


Kaynak
Ercan,A. 2001. Deprem Önceden Nasıl Bilinir?. YEM Yayınevi. 290 s.

http://www.ahmetercan.net/index.php?...D=1445&haber=1

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön