View Single Post
Eski 30-07-2008, 23:44   #27
Turkavianvet
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Neden yeni kovan projesi ve en küçük kovan ölçüleri;

Merhaba Sayın Denizakvaryum'u ve arıcı arkadaşlar ;

Öncelikle sizin sorunuzu yanıtlayarak başlayalım.Kazan ilçesinden aldığım ana arı üretim kovanı
http://www.inciari.com/kutu.htm
sizin beklentilerinize cevap verebilecek kadar küçük 20*25*35 cm gibi iki bölmeli (iki ana arı üretilebiliyor) 3+3 çıtalı .

Tek bölmeli olanıda mevcut.Ben bir tane almıştım.Ana arı üretimini görmek istedim.Üstlük taktığım kovanlarıma bir lanstrot çıtasına 4 küçük çıta monte ederek taktım.Benim arılarım bunlara yumurtlamadılar, bal yaptılar.Bu kovanlarda ana arıların ve çekirdek koloninin kışı geçirebileceği söylendi.
Dilerseniz size verebilirim.

Ancak arıların biyolojileri gereği belirli bir popülasyon sayısına ulaşmaları ve yeteri kadar bal depolamaları gerekmekte.Arılar bahar döneminde 3-5-10 binlerden hızla çoğalarak 40-80.000 lere çıkma eğilimdeler çok küçük kovanlarda ana arı sıkışacağından arı ya oğula gidecek **** kovanı terkedeceğini düşünüyorum.

Çok değişik kovan tasarlayan ve uygulayan kişiler olduğunu biliyorum.Mesela karadenizli bir çiftçi tamamen camdan arı kovanı yapmış ve evinin oturma odasına monte etmişti.Televiziyonda magazine konu edilmişti.

Bu yazıyı yazdığım sıralarda internet üzerinden yabancı sitelerde araştırma yapıyordum.

Neden değişik modeller üzerinde çalıştığım ise tamamen mesleğimle ve planlarımla ilgili.İnsanoğlu bu günlere var olan bilgilere hep birşeyler ekleyerek geldi.Bende bu düşüncelerden hareketle hem kişisel hemde Türkiye arıcılığına neler katabileceğimi düşünmekteyim.

Var olan fenni kovanlarda pek çok eksiklik olduğunu **** var olan bilimsel gerçeklere göre standart kovanlar üretilmediğini düşünüyorum.
Örneğin Türkiye polen, arı sütü , propolis , arı zehri gibi arıcılık ürünleri üretiminde kovan sayısına göre çok gerilerde.
Bal üretim miktarımız bile dünya ortalamasının altında.

Arıcılıkta bir kovandan en fazla verimi 80.000 lik arılı koloniden alındığı bilimsel kaynaklarda aktarılmaktadır.Bu amaçla gezdiğim pek çok arılıkta bu konunun öneminin anlaşılmadığını müşaade ettim.

Arılıklarımızda genellikle tek taklı arılar var.Genel olarak % 50-70 arasında tek katlı %30-50 arasında da çift katlı.Çoğu arılıkta üçüncü kata bu sene rastlayamadım.Bu yıl sadece bir arıcıda 3 katlı arı kovanı gördüm.

Konuştuğum arıcılardan arı sayısı ve bal verimleri gözönüne alınınca tek tatlıda arı sayısı 25-35 binlerde bal verimi 10-20 kg larda seyrediyor.
Çift katlı kovanlarda arı sayısı 50-70 binlerde bal verimi 15-30 kg larda seyrederken, literatürlerde 80.000 arısı olan bir koloniden ortalama ortalama 70-80 kğ bal alınabileceği belirtilmektedir. Bu da üç benim hesaplarıma göre en az üç katlı ve arılı bir koloni demektir.

Literatürlerde tam sayılar kullanılmış (40.0000-80.000-120.000) ancak uygulamada konuştuğum arıcıların verdiği rakamların daha uygun olduğunu düşünüyorum.Bu birazda matematik merakımdan olsa gerek.
Yani benim yeni kovan modelleri üzerinde çalışmamın pek çok nedeni var bazıları uygulanan sisteme monte edilebilir ve/veya uygulanan modeller olabilir.

Yeni sistem kovanlarda polen tuzakları isteğe bağlı yaptırılıyor.Yeni tip kovan projeleri üzerinde çalışmamın pek çok nedeni var.Bu nedenler kişisel , ülkesel nedenler olabilir.

Kısaca ülke olarak nasıl daha verimli kovanlar ve sistemler üzerinde çalışabilirizi düşünüyorum.

Temelde Lanstrot **** Dadant tip kovanlara eklenebilecek model ve eklentiler düşünmekteyim.

İklimlere ve flora takibine göre kovan tiplerinin gelişimini doğal buluyorum.
Mesela geçen gün yazdığım Hatay tipi kovandaki zincir ve yay sistemi çift katlı arı kovanı nakillerinde pek çok fayda sağlıyor.

Sizin küçük tip kovan modelini çok kolay yapabiliriz.
Küçük tip kovan için arılarınız (Ana arı ve küçük bir koloni) hazır sayılır.
İsterseniz geldiğinizde düşündüğünüz modele eklemeler yaparak uygulayabiliriz. Pek çok akademik kuruluşta ve arıcılık enstitülerinde camdan kovanlarda mevcut.İsterseniz bu küçük kovanı camdan yaptırabilirsiniz.Tabi maharetli usta bulursanız.

Atalarımızın bir sözüyle sohbetimizi bağlıyorum.
''Denemeyi kurt yememiş'' derler.Buyrun deneyelim.

Sevgi ve Saygılarımla

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön