View Single Post
Eski 30-07-2008, 21:51   #25
Turkavianvet
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Artvin seyahatini ertelemem ve arıcılık tecrübelerim;

Merhaba arıcı arkadaşlar ;

Artvin Camili (Macahell) arıcılık gezimi işlerimin yoğunluğundan gelecek yıla ertelemek zorunda kaldım.

Bu arada tecrübe ettiğim bir konuyuda sizlerle paylaşayım. 10-15 gün kadar önce üstlüklü arılarımı ana arılı 7 çıta ve ana arısız 1 günlük yavrulu olan 13+2 (başka kovandan kapalı gözlü yavru takviyesi) çıtalı arılarımı kontrol ettim. Ana memeleri 15-16 göz çıktım çıkacağım diyor.Ana memeleri kararmaya başlamıştı.Bir kovanımda kapalı gözlü yavrulu ve ana arı memesi olan petekler üstte bal dolu olan petekler alttaydı. Hani hep kuluçkalık altta ballık üstte deniyor ya ben de başka bir boş kovan yardımıyla çıtaların yerini değiştireyim dedim.

Her iki kat tıka basa arı doluydu ve mesai sonrasında müdahale ettiğimden arıları kızdırdım. Kovanı kurcalayınca ana arının olmadığını farkeden , yanlış zamanda yapılan müdaheleden arılar saldırmaya başladı. 2-3 günde arılar zor sakinleşti.

Ana arı varken ne kadar çıtalarla uğraşsam da arılar saldırmıyordu. Arıları kontrolde zamanın çok önemli olduğunu , kovanın durumunun , mevsimin , ana arının durumunun , bal mevsiminin ne kadar önemli olduğunu tekrar teorik olarak bilsem de uygulama olarak çok daha net anladım.

İnternet üzerinden veya kitabi olarak arıcılık yapılamayacağını çok rahat söyleyebilirim.

İki gün önce Muğla'lı bir gezginci arıcıyla uygulamalı sohbetimizde 10 çıtalı ve 20 çıtalı bir kovanda kaç arı olabileceğini sorduğumda aldığım cevap beni rakam olarak çok şaşırttı.

5-10 bin arı olabileceğini söyledi. Bu rakamı babadan arıcılığı öğrenmiş profesyonel (400 civarında kovanı var) arıcı için ilginç geldi bana. Ben de diğer arıcılardan ve kitaplardan öğrendiğim kadarıyla yaklaşık 10 çıtada 25-35.000 20 çıtada 50-70. bin arasında arı olabileceğini söyleyince bayağı şaşırdı.

Sohbetimiz sırasında arıların nektar ve polen aldığı onlarca bitki ve çiçek gösterdi. Yıldan yıla bal veriminin çok değişeceğini yaşadığı tecrübelerden örnekler vererek anlattı. 2002 yılının çok verimli olduğunu söyledi. Bu yılında arıcılık açısından çok verimli geçtiğini söyledi.

Gezginci arıcılarımız süzme bal alıyorlar. Ortalama yılda bir teneke bal hesabıyla (28 Kğ ) bal verimleri olduğunu , yılın verimli geçmesi halinde 50-60 Kğ a çıkabileceğini bazı yıllarda ise çok az bal aldıklarını söyledi.

Bu yıl ana arı üretimini gözlemledim. 2-3 güne kadar ana arılar çıkacak. Gelecek bahara yeterli ve istediğim özelliklerde kovanla çok verimli çalışmalar yapacağıma inanıyorum. Sonbahar uygulamaları ve kışlatmayı tamamlayabilirsek işlem tamam olacak gibi.

Gelecek yıl için uygun usta bulabilirsem kendi özel projelendirdiğim kovan tiplerini deneyeceğim.

Şimdilik 2 tip üzerinde düşünüyorum.

1. tip 5+5 çıtalı bölmeli ve iki ana arılı langstrot
Bu tip 10-20 adet kovanı destek amacıyla ve oğul üretimi amacıyla kullanacağım.Deneyen arkadaşlarımızın deneyimlerini öğrenmek isterim.Bölme gerektiğinde çıkartılarak normal kovan olabilecek.Bazı arıcıların ana arı kullanarak bu tip kovanlara üstlük attıklarını duydum.Uygulayan arkadaşımız var mı ?

2. tip kovanın projesini tamamlamadım. Gelecek bal sezonuna kadar olgunlaştırırım.

Sevgi ve Saygılarımla

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön