Bir bitki meyvesinin sebze ya da meyve olmasına karar vermek yukarda açıklanan özellikler dikkate alınarak belirleniyor. Hephangi bir bitkinin meyvesel özellikleri, botanik özellikleri, kültürel özellikleri, yetiştirme ve sofralardaki değerlendirilme özelliklerine göre değişik hususiyetleri dolayısıyla her biri birbirinden ayrı özellikler gösteriyor. Meyvelere de ait bir sınıflandırma bu şekilde mevcuttur çünki belirli özellikleri onları bir araya getirmektedir.Örneğin meyve verenler vermeyenler, yaprağı yenenler yenmeyenler şeklinde bir sınıflandırabilme özelliğiyle her bitki bir diğerinden ayrılabiliyor. Ancak benzer özellikleri verimleri ve değerlendirme şekilleri de bitkilerin sınıflandırılmasında etkilidir (sebze meyve adını alması gibi). Nasıl elma ağacının yapraklarını yemememizin bir nedeni varsa karnabaharın çiçek tablasını yememizin de damak tadına hitabetmesi açısından bir sınıflandırma hususiyeti vardır. İnsanlık belki elmanın yaprağının tadına da varmıştır ama meyvesinde karar kıldığı kesin yine karnabaharda da öyle. İşte bilimin tarımdaki etkisi sınıflandırma özellikleriyle kategorize edilebilirlikte sahip oldukları özellikler dolayısıyla insanlıkça da kabul gören sınırlar dahilinde şu sebzedir bu meyvedir diyebiliyoruz.
|