View Single Post
Eski 24-07-2008, 15:36   #5
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Acemi-Deneyimli kriterleri hakkında bir önerim olacak.

Bu konuda kişiler kaç yıldır bonsai ile uğraştıkları değil sergiledikleri ağaçları ne kadar süredir eğittikleri dikkate alınmalı. Deneyimli kategorisine katılan arkadaşların dahi çoğu ancak birkaç yıldır bonsai ile uğraşıyor. Yani yarışmaya katılan hiç kimse gerçek anlamda deneyimli değil. Bu bakımdan Şenol arkadaşımızın kaygısı yersiz.

Mevcut kriterlerdeki sıkıntılı noktalar.
Acemi kategorisinde;
Eğer sadece 3-4 aydır eğitilen bir ağaç değerlendiriliyorsa, henüz formunun olmaması ya da ileriki dönemde düzeltilmesi gereken bazı bölümleri kasıtlı olarak bırakması kaçınılmaz (hatta bu tür planlı brakılan bölümler profösyonel yarışmalarda dahi göz ardı ediliyor).

Herkesi yarışmaya teşvik ederken bu durum değerlendirilmeye alınmadığında, tamamlanmamış çalışmalar ile katılma isteği düşecektir. Sadece, kendi ağacımı için söyleyeyim.

Yapılan şu kritik, bonsai adına doğrudur.

"...Tel sarimlari ve budanmis dallarin su anki gorunumu agacin estetik guzelligini olumsuz etkilese de..."

(hatta bir tane de ben ekleyeyim :=). Ağacın dikim açısı daha öne doğru olmalıydı- esasında ilk başta öyleydi ama ilk tellemeler sırasında zorlanmaya bağlı biraz geri yattı)

Ama bu kritik yarışma kategorisine göre çok uygun olmuyor. Şöyle açıkayayım.

Eğer o dalları sırf yarışma için zamanında önce jin yapsam ağaç ölecekti (daha önce yarışma ile ilgili sorular bölümünde bu durumu belirtmiştim). Ağaç zaten çok ağır işlemlerden geçmişti. Ayrıca o dalların jin için paylı olarak bırakılıp kuruması beklenmeliydi.

Bazı dallar neredeyse 3 parmak kalınlığında, kullanılacak daha estetik tel malesef yok. Acemi yarışması ağacın uygunluğu ve eğitim sürecini puanlayacak diye düşündüğüm için ekledim. Sadece şu anki görüntü düşünülecekse, bu şartlar altında katılmamam gerekirdi.

Deneyimli kategorisinde;
Adından ve kriterlerden benim anladığım çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu.En azından rötüş dışında eğitim işinin kalmamış olması gerekirdi. Halbuki, şimdilik bu da mümkün değil. Hiç kimsenin, eğitimini tamamladım, diyebileceği ağacı yok ki! Hatta kriterlerden biri olan saksısı dahi yok. Yarışmaya eklenen fotoğrafların çoğu belli bir sunum tarzı içinde değildi. Evdeki mobilya üzerindeki çekim ile özel standda duran çekim doğal olarak farklı duruyor.


Sonuç olarak, herkesçe uygunsa kategoriler şu şekilde düzenlenebilir.

Uygun potensiyel
Yeni başlayanları yeni aldıkları daha eğitim yapmaya başladıkları ağaçlar. Kriterler, Nebari, konikleşme, dallanma, yapraklanma

Eğitimde bonsai
Yeni başlayanlar ve bitmiş ağacı olmayanlar için; maksimum 3 yıldır eğitimde olan ağaçlar. Bir önceki kriterler + budama, telleme, saksı değişimi. Her aşama mutlaka fotoğraflanmalı. Sadece son halinin fotoğrafı kabul edilmemeli. Telleme, budama ve saksı değişimi gösterilmeyen hiçbir ağaç değerlendirmeye alınmamalı. (Hazır ağaç olmadığını ispat etmek için de gerekli)

Prebonsai
Ufak rötuşlar hariç ağaç tamamlanmış olmalı. Minimum 3 yıl eğitilmiş. Aşamalar yine fotoğraflanmalı anacak puan son hale verilmeli. Ufak hatalara izin verilmeli. (Bizim deneyimli kategorisine katılan ağaçlar gibi)


Bonsai
Buradaki deneyimli kriterleri gibi. Ama çalışmalar gerçekten tamamlanmış, Dört dörtlük bonsai olmalı. Yarışmaya sunum esnasında herhangibir işlem yapılma ihtiyacı kalmamış olmalı. Hazır alınmış veya başka birinden devir alınmış bonsailer de kabul edilmeli (ilk defa bu kategoride bonsaiciden çok ağaç değerlendirilmeli) Sunumda klasik yarışma kurallarına uyulmalı.


Bunlar dışında, yarışmacı sayısı artınca, ara katagoriler de olabilir. En iyi (en orjinal) X tarzı. En iyi telleme, En iyi jin uygulaması vs.vs.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön