Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 25-07-2008, 16:10   #81
halilhadim
Ağaçsever
 
halilhadim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 39
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Turkavianvet Mesajı Göster
Merhaba Sayın Halil Bey ;
Ustanız Operasyon Mahmut'u merak etmeye başladım.Yaşıyor mu ? Arıcılığı kapasite ve verimlilik açısından nasıl yapıyordu?Kaç kovan arısı vardı ? Yılda ne kadar bal hasat ediyordu?
Bize operasyonlarından, uygulamalarından örnekler verebilirmisiniz?
Ustanızı ve sizi arıcılığınızla tanımak istiyorum.
Sevgi ve Saygılarımla
Evet, Mahmut Bey Konyaya tayin olduktan sonra arıcılığı bıraktı. Yaklaşık 12 kadar kovanı vardı. Kovanlarında temel petek kullanmazdı. Mevsimin iyi olduğu yıllarda bir kovandan 30-35 kilo bal alırdı. Oğul olduğu zaman, hemen anaç kovanda ne kadar yavrulu çıta varsa arısını silker ve oğul kovana verirdi. Oğul zaten hızla gelişir, bir de böyle yavrulu çıta desteği olunca, altını (kulukkalık) hemen doldurur, üç beş gün içinde, ballığı da örer ve bir tur yumurtlar. Yumurtalamayı müteakip hemen ana ızgarası atılır.
Anaç kovana da, ikinci oğulu verdirmemek için beyevlerini (ana memeleri)hemen bozardık. Yavrulu petekleri de alındığı için oğul arzusu söner. Ama oğul kovandan 8-9 çıta bal hasat ederdik. Tabi bütün bunlar mevsimin iyi olduğu senelerde olacak işler veya erken ilkbaharda arıların çalışabileceği bir yerde kışlatıldığında. Bizim Hadim İlçesinin aladağ bölgesi kışlatma için çok uygundur. Şubat başında sütlük dediğimiz otlar çiçek açar. Sütlükte bol polen bulunur. Tam bu mevsimde yani şubat başında kovanlara kek verildiğinde ve teşvik beslemesi için hafta da bir iki defa bir litrelik 1/1 oranında şeker şerbeti verildiğinde arı süper oluyor. Bal toplama mevsimine tam kadro tarlacılarla giriyor.
Benim adetimdir, ustamdan da öyle gördüm, eğer arıda oğul arzusu varsa, oğul vermesini engellemeyiz. Bazı arıcılar, ana memelerini (Beyevleri) sık sık kesmek suretiyle engel oluyorlar. Bilemiyorum Psikolog olduğum içinmidir nedir, ben arının doğal hâline bırakılması taraftarıyım. Oğul vermek istiyorsa buyursun versin. Oğula engel olmak, benim felsefemde bir kadına çocuk doğurmayı yasaklamak gibi bir şey.
Aslında bizim arıcılığımız bir hobiden öte bir şey. İnsan için iyi bir örnek. Arılar topladıkları balı yemeden ölüyorlar. Bu bana dünya hayatının geçici olduğunu düşündürüyor.
Son olarak, Ankaraya geldiğim de eğer uygun vaktim olursa sizi arayacağım. Selam ve saygılarımla...

halilhadim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön