Konu: Deprem
View Single Post
Eski 24-07-2008, 13:22   #2
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
İstanbul depremi 2008'de

17 Ağustos Marmara depremini önceden bilen deprem tahmincisi Mike Lee, dört ay önce gönderdiği mail'de şöyle demişti: Güneş tutulmasından sonra, İran'da deprem bekliyorum.

Ve dediği çıktı!

İki gün önce İran 6'lık bir depremle sarsıldı. Lee beklenen İstanbul depreminin ise 2008'de olacağını söylüyor

Mike Lee, depremle ilgili haberleri yakından takip edenler için artık tanıdık bir isim. Hawaii'nin Honolulu kentindeki Damien Lisesi'nde din ve tarih öğretmenliği yapan Mike Lee (tam adıyla Michael Lee) bir yandan da depremleri önceden tahmin edebilmek için çalışıyor.

On yıldır Ay, Güneş ve yıldızların konumlarını, kendi geliştirdiği hesaplama sistemiyle yorumlayarak deprem tahminleri yapıyor. Tahminlerinin doğruluk oranı ise yüzde 60! Şimdiye kadar 1996 Peru depremini, 17 Ağustos 1999 Marmara depremini, 13 Ocak 2001 El Salvador, 28 Şubat 2001 Washington, 1 Mart 2001 Seattle ve 3 Şubat 2002 Afyon depremlerini önceden bilmişti.

Artık bu isabetli tahminleriyle en ünlü deprem tahmincileri arasında gösterilen Mike Lee ile ilk tanışmamız ise 1999 yılına rastlıyor.

DEPREMLERİ MAİL ATARAK BİLDİRDİ

1999'da, Aktüel Dergisi'nde çalışırken, 17 Ağustos Marmara depremini doğru şekilde tahmin ettiğini öğrendiğim Mike Lee ile hemen bağlantı kurmuştum. O zamandan bu yana geçen yedi yıl boyunca da Mike Lee ile şahsen haberleşmeyi sürdürdüm. Ocak 2002'de adresime gönderdiği mail'inde Mike Lee, bir ay sonra Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde büyük bir deprem beklediğini, ayrıca Nisan ayında da yine Türkiye'de 5 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geleceğini söylüyordu. Nitekim 3 Şubat 2002'de Afyon'da 5 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Hemen ardından da 4 Nisan 2002'de 4.7 büyüklüğündeki Burdur depremi geldi. Depremlerin kesin yeri ve tam büyüklüğü konusunda küçük yanılgılar olsa da bu isabetli tahminleri o yıl Aktüel'de önemli haberler olarak yer aldı.

Depremlerde Güneş tutulmalarının rolünün büyük olduğuna inanan Mike Lee ile son olarak da bundan dört ay önce, yani Aralık 2005'te haberleştik. O zaman kendisine 2006'nın Mart ayı sonunda yaşanacak güneş tutulması sebebiyle Türkiye'de bir deprem olup olmayacağı konusunda tahminlerini sordum.

Mike Lee'nin bana gönderdiği

9 Aralık 2005 tarihli mesajında söyledikleri aynen şöyleydi:

'29 Mart 2006'daki Güneş tutulmasının hemen ardından, 5-11 Nisan 2006 tarihlerinde İran'ın Abiz bölgesinde 6.8 büyüklüğünde bir deprem bekliyorum.'

Ve Mike Lee'nin tahmini bir kez daha doğru çıktı. Çünkü, tıpkı dört ay önce şahsıma gönderdiği mail'de bildirdiği gibi, Güneş tutulmasının hemen ardından, 31 Mart Cuma günü İran'da 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Görünen o ki, ünlü deprem tahmincisi, depremin tam yeri, tam tarihi ve tam büyüklüğü konusunda ufak sapmalar olsa da, depremlerin pek çoğunu önceden bilmeyi başarıyor. Bu durumda beklenen büyük İstanbul depremi konusunda yaptığı tahminleri de dikkate almak gerekiyor mu sizce?

Tutulmalar tetikliyor

MIKE Lee tutulmaların depremi tetiklediğine inanıyor. Tezine göre Güneş, Ay ve Dünya'nın aynı düzlemde sıralanışıyla ortaya çıkan çekim gücü tektonik tabakaları, fayları, muhtelif katmanları ve magmayı etkiliyor. 2000 yıllık tutulmaların kaydını tutan Lee, hesaplarını özel bir bilgisayar programıyla yapıyor. Mike Lee, deprem tahminlerini yayınladığı kişisel internet sitesini kapattı; ancak çalışmalarını şimdi California Üniversitesi bünyesinde sürdürüyor.

İstanbul için tahmini 2008

İSTEĞİMİZ üzerine Mike Lee, yakın gelecekte olabilecek depremler konusunda en son tahminlerini de bize şu sözlerle bildirdi: İran depremi Doğu Anadolu'yu etkileyebilir ama bu kesin değil. Ancak 2006 Nisan ve Ağustos aylarında Amerika'da iki büyük deprem görünüyor. ABD'nin kuzeybatı kıyısındaki Oregon'da 23 - 27 Mart tarihleri arasında 7.0 büyüklüğünde bir deprem olacak. 25 - 29 Ağustos 2006 tarihleri arasında ise California'nın Santa Barbara bölgesinde 7.1 - 7.5 büyüklüğünde bir deprem bekliyorum.

İstanbul depremi için en tehlikeli dönem ise 2008. 2008'de Marmara Denizi'nde 8.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelecek. Bu depremi 3 - 13 Ağustos 2008, 4 - 14 Eylül 2008 ya da 21 - 31 Ocak 2009 tarihlerinden birinde bekliyorum.'


Mine Akverdi
Akşam




"Marmara'da yoğun gaz çıkışları var "


"Deprem açısından daha olumsuz verileri işaret ediyor"

Bilimsel deniz araştırmaları için hazırlanan, sismik laboratuvar, akustik ve jeofizik çalışmaları uygulama kapasitesine sahip Koca Piri Reis Gemisi'nin Marmara Denizi'nde çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koca Piri Reis Gemisi'nin İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Bölümü, ABD Columbia Üniversitesi Lamont Doherty Zemin Araştırmaları Merkezi ve kendi enstitülerinden öğretim üyeleri ile birlikte 2 Temmuzdan beri Marmara Denizi'nde çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
Çalışmaların 22 Temmuzda biteceğini ve 3 bin kilometrelik bir alanda sismik çalışma yapılacağını kaydeden Prof. Dr. Çifçi, şunları söyledi:
''Marmara Denizi'nin bütün noktalarına sismik hatlar atılmakta. Çalışmalar sırasında elde edilen verilerin, bilgisayarlar ve yazılımlarla ön değerlendirmesi yapılmakta ve çalışmaların yönü değiştirilmektedir. Bu bizim sismik laboratuvarımız, kendi kaynaklarımızla kurulan gelişmiş bir laboratuvar. Çalışmada yapılan ilk değerlendirmelerde, gaz çıkışlarının yoğun olduğu gözlemlenmektedir. Bu gaz çıkışlarının daha önce yapılan çalışmalarda da var olduğu gözlemlenmektedir. Bu gaz çıkışları önemli. Marmara'da gaz çıkışlarının olması, burada hareketlenmenin olduğunu göstermektedir. Tek bir veri setimiz yok, değişik veri setleri burada alınmakta ve işlenmektedir. İlk bulgular, deprem açısından daha olumsuz veriler işaret etmektedir."

22 Temmuzda bitirilecek çalışmalar sonucunda ellerinde 3 bin kilometrelik sismik veri olacağını bildiren Prof. Dr. Çifçi, daha sonra bunların işleneceğini, verilerin işlenmesi ve yorumlanmasının 5-6 aylık bir süreci kapsayacağını kaydetti. Prof. Dr. Çifçi, ''Bu veriler 2-3 yerde işlenecek. Daha sonra birlikte yorumlanacak ve deprem açısından, tektonizma açısından bunlar analiz edilecek'' dedi.

-SIRADA KARADENİZ VE AKDENİZ-


Koca Piri Reis Gemisi'nin Marmara'daki çalışmasının tamamlanmasından sonra İstanbul Boğazı'nın Karadeniz çıkışındaki bölgede deniz tabanına yönelik bir çalışmaya geçileceğini ifade eden Prof. Dr. Çifçi, İstanbul Üniversitesi ile ortak yapılacak bu çalışmanın, Karadeniz'in oluşumuna ışık tutacağını ifade etti.
Prof. Dr. Çifçi, Piri Reis'in daha sonra TÜBİTAK destekli proje için Akdeniz'de yapacağı çalışmada, burada meydana gelebilecek bir deprem sonrası oluşacak tsunamiyle ilgili olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön