View Single Post
Eski 24-07-2008, 01:31   #8
Nariel
Ağaç Dostu
 
Nariel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2008
Şehir: Silifke & İstanbul
Mesajlar: 2,203
Bazı bitkilerin tohumu hemen her koşulda, hiçbir direnç göstermeden çimlenirler ancak bazı bitkilerin tohumları (mesela kiraz çekirdeği), koşullar uygun gibi görünse de çimlenmemekte direnirler. Bunun sebebi "dormansi" denen bir olaydır. Dormansi "etkin olmayan, uykuda, hareketsiz " bir durumu tanımlayan sözcüktür.

Yani bazı tohumlar, yaşama merhaba dedikten sonra, bir anda uygun olmayan bir zamanda çimlendiklerini farkedip ölmemek için, çeşitli yetenekleri (dormansi) vasıtasıyla kendilerini kolayca çimlenmeye karşı kapatırlar.

Bazılarının çok sert bir kabuğu vardır ve suyu çok zor içeri alırlar ki, dalından düşer düşmez biraz su yüzü gördüğünde çimleniverip kış mevsiminde savunmasız minik fidecikler olarak kalmasınlar. Yani toprağa düştükten sonra sert kış koşullarıyla birlikte yavaşça aşınmak ya da yumuşamak isterler ki sonunda baharda anca su alıp, güzel bir ortamda çimlensinler.

Bazı tohumlar ise dalından toplandığı anda çimlenme yeteneği bulundurmaz, bir miktar kurutulmak ve olgunlaştırılmak isterler.

Bazıları ise toplandıktan ya da yere düştükten sonra uzunca bir süre soğuk hava isterler ki, kışı atlattıklarını hissedip baharda rahat rahat çimlenip güçlenebilsinler.

Bu olay, bitkilerin hayatta kalma mekanizmasından bir bölümdür. Eğer biz zamanı değilken bir tohum çimlendirmek istersek, bu "dormansi" durumunu yapay olarak kaldırmalıyız. Yani bir nevi tohumu kandırıp, çimlenme zamanının geldiğine ve artık tehlikeli bir koşul tehdidi altında bulunmadığına ikna etmeliyiz.

Bu nedenle, kiraz çekirdeğini kolayca çimlendirmek için ona yapay bir kış mevsimi yaşatmalıyız (bunun süresi uzmanlar tarafından belirleniyor), ayrıca kabuğu sertse yumuşatmalı ya da aşındırmalı, yeri geldiğinde de içindeki öze zarar vermeden "çıtlatmalıyız". Böylelikle dormansi gösteren tohumların isteklerini karşılarız ve onlar da hayata merhaba demeyi kabul ederler.

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön