Konu: Biber
View Single Post
Eski 08-06-2006, 23:10   #13
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Aspirinin Biber Tohumlarının Düşük Sıcaklıktaki Çimlenme ve
Toprak Çıkışları Üzerindeki Etkisi

Ahmet KORKMAZ
KSÜ, Zıraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Kahramanmaraş

Biber tohumları 25-30 ºC de 8 gün içersinde çimlenirken, 15 ºC de 25 gün içersinde çimlenebilmektedir. Özellikle tohumlar direk olarak tarlaya ekildiklerinde toprak ve hava sıcaklıkları çok büyük oranda dalgalanma göstermesinden dolayı çimlenme ve tarla çıkışı olumsuz etkilenmektedir.

Biber yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilimizde tarlaya tohum ekiminin yapıldığı zamanlarda toprak sıcaklıkları 10-20 arasında gidip gelmekte ve bu da tohumların çıkışını ve sağlıklı bir bitki örtüsü oluşturmasını engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki performanslarını arttırmaya yönelik olarak tohumlar belli dozlarda aspirin ile muamele edilmişler ve sonrasında çimlenme ve çıkışlarına bakılmıştır.

Çalışmada May tohum firmasına ait "Demre" biber tohumları kullanılmış ve tohumlar %3 lük KNO3 içerisine ilave edilen 4 farklı dozda aspirin (9 g/L, 18 g/L, 90 g/L ve 180 g/L) içerisninde 25 ºC de 6 gün tutulmuşlar (Şekil 1) ve sonrasında 15 ºC de petri kaplarında çimlenmelerine (Şekil 2) ve toprakta çıkışlarına bakılmıştır.

Aspirin ile muamele edilmeyen kontrol tohumları %45 oranında çimlenme (Şekil 3) ve %40 (Şekil 4 ve 5) oranında toprak çıkış oranına sahip oldukları halde, 18g/L aspirin ile muamele edilen biber tohumları 15 ºC de hem en yüksek çimlenme değerine (%91, Şekil 3) hem de en yüksek çıkış oranına (%85, Şekil 4 ve 6) sahip olmuşlardır.

Bu sonuçlar, aspirin uygulamalarının biber tohumlarının düşük sıcaklıktaki çimlenme ve tarla çıkışlarını olumlu olarak etkilediği ve bu amaçla kullanılabileceğini göstermiştir.

Şekil 1. Biber tohumlarının aspirin ile mumelesi


Şekil 2. Biber tohumlarının 15 ºC de petri kaplarında çimlendirilmesi


Şekil 3. Değişik aspirin uygulamalarının biber tohumlarının 15 ºC de çimlenmeleri üzerindeki etkileri


Şekil 4. Değişik aspirin uygulamalarının biber tohumlarının 15 ºC de toprak çıkışı üzerindeki etkileri

Şekil 5. Aspirin ile muamele edilmeyen biber tohumlarının 15 ºC de toprak çıkışı


Şekil 6. 18 g/L aspirin ile muamele edilen biber tohumlarının 15 ºC de toprak çıkışı

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön