View Single Post
Eski 21-07-2008, 22:17   #5
limon
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Gökçeada deyince aklıma ilk olarak, kocaman Çınar ağaçları ve kocaman Armut ağaçları geliyor. İki yıldır durumu bilmiyorum ama suyu bol olan bir adadır. Toprağı da çok verimlidir gibi geliyor bana ama uzman değilim sadece gözlemciyim Köylüler bahçelerinde hemen her çeşit sebzeyi ve meyveyi yetiştiriyorlar.

Bakın ne buldum;

......Gökçeada'nın topraklarının verimliliği ise sualtı zenginliğini aratmıyor. Nusret Avcı "Buranın toprakları Sicilya'ya benzer" diyor. O, adadaki en büyük ekolojik tarım yatırımının sahibi. Ekolojik tarımı bir yaşam felsefesi olarak benimsediğini anlatıyor. 200 dönümden fazla bir alanda bağcılık ve zeytincilik yapan Avcı, adadaki toprak yapısının ekolojik ürünlere ve özellikle de şarap üretimine çok elverişli olduğunu söylüyor.

Nusret Avcı, Gökçeada'nın yeni sakinlerinden. 10 yıl önce yerleştiğinde burada "iz bırakan" bir şeyler yapma isteğiyle kolları sıvamış. "İşe zeytincilikle başladım" diyor ve 20 yıldan beri atıl halde duran zeytinyağı fabrikasına hayat verme uğraşını anlatıyor: "Fabrikanın sekiz varisi vardı. Beş yıllık çalışmayla Yunanistan, İsviçre, İstanbul ve Gökçeada'daki varislerin hisselerini aldık. Tesisin bir bölümünü müze yapacağız. Diğer bölümünde ise zeytinyağı üretimi devam edecek."

Gökçeada'da Avcı gibi ekolojik üretim yapan yüzden fazla çiftçi var. Tarım Bakanlığı'nın ekolojik tarım yapılması amacıyla pilot bölge seçtiği Gökçeada'da verilere göre, 2002'de zeytinyağı için 19 üreticiye verilen ekolojik ürün sertifikası, 2004'te 85 üreticiye yayıldı. Zeytinle başlayan ekolojik ürün çeşidinde bal, üzüm, şarap ve meyve de var.

Adanın en büyük şanslarından biri de tatlısu kaynakları bakımından kendine yetebilmesi. Küçük derelerin yazın cılızlaşıp kuruduğu dikkate alınırsa adada bulunan bir baraj ve dört göletin yaşamsal önemi ortaya çıkıyor. Sadece tarım arazileri değil, yüzde 77'si dağlık arazilerden oluşan adanın bitki örtüsü de son derece zengin. Yaklaşık 8000 hektar orman, maki ve zeytinliğin bulunduğu adadaki çam, sedir ve gürgen ağaçları orman alanlarının belirleyici bitki örtüsünü oluşturuyor.

http://www.nationalgeographic.com.tr...nu.aspx?Konu=6


Çok güzel bir yazı. Tamamını okumanızı tavsiye ederim.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön