View Single Post
Eski 20-07-2008, 23:38   #17
elektronik.
Ağaç Dostu
 
elektronik.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 104
Sayın Sahmehmet, sistemde algılayıcı olarak tek telli elektrik tesisat kablosu kullandık.Röle algılayıcı olarak kullanılmaz , elektro mekanik bir parçadır. Eletronikçilerde bulunur.
Dikkat ederseniz algılayıcı olark biri uzun diğeri kısa olan iki kablo hazırladık ve bu kabloları boru içerisine yerleştirdik.
Sistemdeki borunun içerisinde su vardır. Bu suyun seviyesi ile kabın içerisindeki suyun seviyesi aynıdır.Boruyu şeffaf olarak takarsanız saksının içindeki su seviyesini dışardan görebilirsiniz. Borunun içerisindeki iki kablonun uçları çıplaktır.Bu iki kablo arasına dolan su bu iki kabloyu iletken hale getirir.
Su seviyesi eksilince üstteki kablo suya temas etmeyeceğinden iletkenlik kesilir.Burada elektronik devre bunu algılar ve transistörler röleyi çektirir.Röle kontaklarına bağlı olan pompa çalışır. Pompa besini saksımıza göndermeye başlar. Borudaki su seviyesi yükselerek üstteki kabloya temas eder ve iki kablo arasında iletken hale gelir. Elektronik devre bunu algılayarak pompayı stop ettirir.Böylece kaptaki seviye hep sabit kalır.
Devremiz basit elektronik bilgisi olan herkes tarafından kolayca yapılabilir.****** elektronik bilgisi olamayanlar için zor gelecektir. Onlarda bir bilenden yardım alabilirler.

elektronik. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön