View Single Post
Eski 20-07-2008, 06:15   #1
kuzen38
Ağaç Dostu
 
kuzen38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
Vitamin ve mineral hapları

bitkiler icin gerekli olan besin maddeleri ile ilgili bir konu var forumumuzda

http://www.agaclar.net/forum/showthr...640#post260640


Benim merak ettigim insanoglunun kullanabildigi vitamin ve mineral haplarının bitkilere uygulanıp uygulanamayacagı... Ben açıkcası kullananlardanım, ama bir faydasının olup olmadıgını görebilecek bilgi ve deneyime sahip degilim. Zararı da oluyor olabilir bu konuda da bilgi sahibi degilim. Biraz deneme yanılma, biraz ya tutarsa mantıgı benimki...

Örnegin GNC marka çinko tabletlerimi suda eritiyorum. Sonra damla sulamayla benzer mantıkla evdeki bitkilerimin köklerine az az veriyorum. Bu uygulamayı bakır, magnezyum, karışık mineralleri de kapsayan sekilde zaman zaman uyguluyorum. Dozajı mantık dahilinde ve dualar eşliginde döküyorum.

Hangi topraga uyguluyorum: Gecen sene diyelim ki saksıda domates yetistirdim. Kış dönemine girerken kökünden kesip sulamayı kesiyorum. kökü kuruyunca topragı harmanlıyorum. Bahar döneminde ekim yapmadan önce topraga normal mineral karışımlı su veriyorum 1-2 kez. Bunu yapma sebebim domatesin genelde nadasa birakilan, yani benim bildigim anlamıyla topragı tüketen bir bitki olması. Ekmeden önce topragı yeniden mineral bakımından zenginleştirme çalışması diyebiliriz.

Hemen bir tecrübemi aktarayım: 3 sene önce bir önceki sene ürün veren saksıdaki topraga hiçbir mineral vermeden ektigim tohumdan sıfır verim aldım domatesde. Aynı topragı yazdıgım yöntemle aynı tohumla birleştirdigimde bir sonraki sene tekrardan ürün almayı başardım.

Bu dogal ve dogru bir sonucmuydu yoksa şansla mı ilişkilendirmek lazım üstatların orumlarını bekliyorum. Sevgiler.

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön