Konu: Kanola
View Single Post
Eski 08-06-2006, 14:30   #1
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Kanola

İstatiksel rakamlarla aram pek yoktur o nedenle yağ ile ilgili pek rakam veremeyeceğim yine de isteyen arkadaşlar için rakamlar ulaşamayacağım uzaklıkta değiller.

Yağ sanayi son yıllarda tesktil sektöründe ki krizler nedeniyle gelişen tarım yatırımlarının bir ayağını teşkil etmektedir.

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemizde tarımın çehresi değişecek. Hazine arazilerinin kiralanması, tarım arazilerinin ucuzluğu ve bu konudaki avrupa birliği kredileri ve hükümet desteklerinin şimdi ve gelecekte verilecek olması büyük sermaye sahiplerini tarıma yatırım yapmaya yöneltmektedir. Çiftçimizdeki arazi parçalılığının aksine yüzlerce hektara varan kişisel yatırımların varlığı son yıllarda gündeme gelmektedir ve çığ gibide büyümektedir. Hatta bu tarımsal yatırımların yabancılarla ilgili kısmı doğu bölgelerimizde milli sınırlar açısından endişe duyulan boyutlara ulaşmıştır. Şahsen ben ülkemiz tarımı açısından bahsettiğim 10 yılı yatırım yılları olarak görüyorum. Yani önümüzdeki yıllarda yapılacak yatırımlarla ülkemiz tesktilde kaybettiği sözü tarımda kazanacaktır. Ancak burada çiftçimiz sanırım epey sıkıntı çekecek, çünkü sermayenin ve yatırımın gücüne ancak birlik olarak dayanabilirler. Tarım İl müdürlükleri çiftçileri koopetratifleşmeye veya birlikler kurmaya çağırsada zor biraya gelen bir çiftçi yapımız var.

Bütün bu yatırım çabaları şimdilik tarımda bir kaç ayak oluşturmuş durumdadır bu ayaklardan birisinin yağ olduğunu söylemiştik işte yağında ayaklarından birisi de sevgili Mine Pakkaner'in bana hatırlattığı Kanola bitkisidir.

Kanoladan biyodizel yakıt eldesi yatırım alanı oluştuktan bu yana bu konuya inanılmaz yönelim ve yatırım olmuş ve olmaya devam etmektedir. Dünya çapında petrole olan zamlar 8 saat gibi kısa bir zamanda elde edilen biyodizel ve biyobenzin sanayi ile tarım arasındaki köprüyü kurulmasını sağlamıştır. Kanolanın biyodizel yakıtı üretimindeki önemi sadece kanoladan biyodizel yakıtı eldesinin mümkün olmasından değil diğer yağların aksine kanoladan elde edilen yağların donma ısısnın düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Özellikle yemek fabrikalarında kızartmada kullanılan atık yağlar ve diğer bitkisel yağlardan da biyodizel elde edilmektedir. Ancak diğer yağların yüksek donma ısıları onların mevsimsel kullanılabilirliğini sınırlandırmaktadır ve bu da kanolayı yağ eldesi için tercih sebebi yapmaktadır.

Kanola aslında bir yem bitkisidir. Tohumdaki yağ oranı yüksektir ve 2,5 kilogram yağlı tohumundan 1 litre biyodizel elde edilmektedir, biyodizel sonucu üretilen gliserinde yan ürün olarak kıymetli bir değerlendirme aracıdır.

Kontiniu sistemle elde edilen yağ hammaddesi doğal olarak ülkemizde dar bir ekim alanına sahip kanola bitkisinin tarımsal üretimine dikkatide çekmiştir çünki hammadde sıkıntısı çekilmektedir. Ancak daha yeni yeni tanınan bir bitki olduğundan ekim alanı da doğal olarak yeni yayılmaktadır. Verilen teşviklerle ekim alanların yaygınlaşmaya çalıştırılıyor olsa da tarımsal maliyetinin yüksekliği hammaddenin yurt dışından getirmesine yol açmıştır. Hammadde temini gros tonluk gemilerle son bir kaç yıldır ihtiyaca binanen ve daha ucuz temin edilebilmesi açısından Ukrayna'dan yapılmaktadır. Yine ülkemizde sınırlı ekim alanına sahip kanola daha ucuz maledilebilir olmasından ve arazi kiralarının ülkemizden daha ucuz olmasından Ukrayna'da 1000 lerce hektar arazi kanola için yerli yatırımcılarıza hizmet vermektedir. Ülkemizde bu yatırımcıların kişisel üretim girişimleri maliyetler nedeniyle yetersiz kalmaktadır.

Dışardan daha ucuz temin edilebildiği halde yetersiz hammadde temini sorunu yine de yaşanmaktadır ve pazarlama sorunu şimdilik olmayan bir bitki konumuna gelen kanola üreticiden daha fazla ilgi beklemektedir ki bu konuda yurt dışına bağlılığımız azalsın ve temin kolaylaşsın. Biyodizele yapılan yatırımlarda da biyodizel üretimi aşamalarında yağ dışında gerekli hammadde sorunları da yaşanmaktadır çünkü bu hammadde konusunda da sorunlar olmaktadır. Diğer hammaddelerin dışardan temin ediliyor olması bu açığı kapatacak yeni yatırımları da beraberinde getirecektir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön