View Single Post
Eski 20-07-2008, 00:56   #10
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Merhabalar,

Köy fırını yapımına ait bir iki ana husus var onları da ilave etmekde fayda var.

Fırının imali için en az iki kişi şart. Fırını örecek usta ve ustaya malzeme yetiştirecek en az bir kişi. Bizim fırında 3 kişi çalıştılar. Ana malzeme önce de yazdım yağlı çamur. Testi yapımında kullanılan kırmızı toprak yani. Birde takoz tuğla diye tabir edilen ve orta yaşın üstündeki herkesin inşaatlardan tanıdığı, bir tarafında harç için girintisi olan dikdörtgen basit tuğlalar. Onun dışındaki malzemelerin ve imalatın ana işde, yani fırının kubbesini örmede hiç bir fonksiyonu yok. Fırının kaidesi bizimkinde tamamen taştan yapıldı. Ama bu keyfe keder bir husus. Mesela benim gördüğüm bir fırında kaide yoktu ve fırın yere atılmış basit bir beton üzerine yapılmıştı.

Usta tuğlaları örmeden evvel mutlaka iyice ıslattırdı ( su dolu tenekede beklettiler 15 dakika kadar). İlk sıra tuğla yukarıdan aşağıya uzunlamasına olacak şekilde yanyana , tabana atılan harç ( çimento harcı) üzerine dizildikten sonra, yağlı çamur üzerlerine kondu ama sadece tuğlaların yukarı taraflarına. Yani ilk sıranın üzerine ikinciler, başlarının altına çamurdan yastık konmuşcasına dizildiler ve bu 40 cm. yarı çaplı dairenin bir yarım elma gibi kapanmasına kadar devam etti. Ancak usta bir kaç sırada bir yarım saatlik aralar vererek çamurun kurumasını sağlamaktaydı. Fırının ağzının yaratılması da mühim anladığım kadarı ile. Onu ilk sıra tuğla döşediğinde halletti. Ama yarım saat kadar uğraştı işin o kısmı ile.
Bunları yazarak anlatmak güç ama fotoğraflar var, onlar gayet iyi tarif etmekte yapılan imalatı.


Düzenleyen hosseda : 29-01-2013 saat 17:09 Neden: düzenleme
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön