View Single Post
Eski 16-07-2008, 16:34   #14
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Başlık aslında Makarna Sosları olması gerekirdi diye düşünüyorum.
Ama anlayan anlar nasıl olsa, bu açıdan pek de önemi yok...

Buket hanım, Güler hanımın fesleğenli makarnasını anlatınca aklıma -yalan yanlış da olsa- İtalyanların Pesto Soslu makarnası geldi.

Peslo muydu yoksa?
Yok yok, resmen adı Pesto'ydu canım...

Neden pesto? Çünkü Pesto peslodan daha çok İtalyancaya yakın duruyor:
Her neyse...

Ben bu reçetenin tarifini eski bir yemek kitabında rastlamıştım. Ama şu anda -şimdilik- o eski kitap benden hayli uzaklarda...

Aklımda yarım yamalak kalanlardan elbette İtalyanlar sorumlu değildir; önce bunu belirteyim.

Avrupalılar bize -aşağılamak için söylüyor olsalar da hiç umurum değil- hamurcu dedikleri gibi İtalyanlara da makarnacı derler; bilirsiniz. Hadi diyelim biz de Almanlara patatesci, Fransızlara şarapçı, Yunanlılara lakerdacı falan demiş olalım. İyi de bunları söylemek neden aşağılamak olsun ki? Ama Avrupalı aklı işte... Akılları sıra bizden ve İtalyanlardan böylelikle alaycı bir dille söz ettiklerini sanıyorlar.

Neyse biz boş verelim bunlara da gelelim pesto sosuna...
Bu oldukça iddialı tarifimizde eksik gedik bulan olursa el atsın... Ama, aşağıda anlatacaklarımın pesto sosuyla uzaktan yakından bir ilgisi yok, uydurmuşsun denilirse de gam değil. Çünkü nefaseti konusunda peşin peşin güvence veriyorum...

Malzemeler:
1/2 paket makarna -Her türü olabilir. Hâttâ çubuk olanı tercihtir denilebilir- Ama düdük olanı hem beni gülümsetir, hem de çatalımın uçlarına geçmeleri hoşuma gider. Çocukluğunda (özellikle kızlar) parmağına geçirenleri bile görülmüştür...-

1 avuç fesleğen
yarım su bardağı çam fıstığı
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı (sızma demek adet olmuş. Kim bulmuş ki?...)
1/2 su bardağı eski kaşar
1/2 su bardağı sert ezine peyniri

Geniş bi havanda önce sarımsağı az bir tuzla dövün, Sonra üzerine fıstıkları ve fesleğenleri azar azar koyarak dövün. Daha doğrusu havanın tokmağıyla güzelce ezin... Şöyle macun haline gelsin. Sonra bu karışımı bir kaba alın. Peynirleri karıştırın. Sonra da bu karışımın içine içine çaktırmadan zeytin yağını azar azar eklerken bir yandan da karıştırın...
İşte sos hazır....

Ha, ben öyle havanla mavanla uğraşamam derseniz. Yukarıdaki işlem sırasına göre robotta çekiverin gitsin...

Oldu mu acaba? Ne dersiniz?..

Valla ben Ören'deyim şu anda... Fısık da bol, fesleğen de...

Fesleğen ve fıstık bulamayana önerim ise şu:
Fesleğen yerine maydanoz, fıstık yerine ceviz ya da badem kullansanız da olur... Unutmayın makarna ve hamur işi demek biraz da hayalgücü demektir... Bakmayın siz Avrupalılara?.. Doğu olmasaydı ne baharattan, ne kokulardan, ne tatlardan ne de hayal gücünden haberleri olacaktı...

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön