Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 14-07-2008, 09:38   #63
halilhadim
Ağaçsever
 
halilhadim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 39
Arkadaşlar;
Bal akımı başladı, kimi yerde devam ediyor, kimi yerde yavaş yavaş sona yaklaşmak üzereyiz. Bu aşama da kovanların sık sık açılması iyi olmaz. Arıyı tedirgin ederek balı yemesine sebebiyet verebiliriz. Üstte yani ballıkta örüm bittikten sonra, son düzen verme işlemini yapıp arıları yaklaşık bir ay kadar açmamak üzere kapatalım. Bal akımının maksimum olduğu dönem, erkek arıların öldürüldüğü dönemdir. Şayet ana ızgarası kullanıyorsanız, iki katı ayırarak ızgara üzerindeki ölü erkek arıları çırparak temizleyiniz. Sonra tekrar ızgarayı yerleştirip, bal hasadına kadar açmamak üzere kovanları kapatınız. Şöyle bir soru akla gelebilir: ana ızgarası kullanmasak olmaz mı? El cevap: Olur, ancak, bazı analar üstte (Ballıkta) dolanıp duruyor. Hasad yapacaksınız, bir de bakıyorsunuz ki, çıtalarda kapalı pupa, larva, hatta günlük yumurta var. İşin yoksa bekle onların çıkmasını, bu arada da gecelerde soğursa (eylül geceleri), arının balı yemesi muhtemeldir. Benim ustam (mahmut bey), bu sene gibi verimli senelerde, bal akımının başladığı günlerde ana arıyı öldürüp kovanın içine bırakırdı. Yeni ananın çıkması, döllenmesi ve yumurtlamaya başlaması yaklaşık bir ay gibi bir zaman alır. Bu arada arılar yavru bakım hizmetleri olmayacağı için, balı daha çok depo ederler. Fakat bu yöntemi çok da tasvip etmiyorum. Çünkü, yeni çıkan anaların sayısını sınırlandırmazsanız, her çıkan ana koloniden bir miktar bölmek suretiyle, sunni oğul verdirebiliyor. (Bu nadir yaşanan bir durum.) 2000 yılında bu yöntemle dokuz çıtalı bir kovandan yaklaşık 38 kilo bal aldığımız oldu.

halilhadim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön