View Single Post
Eski 12-07-2008, 15:39   #155
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI Mesajı Göster
Herkese iyi gunler, dun Bonsaireefin Kurumus ardic agacindan TANUKI bonsai yapacagim demesi .Tanusun da ardindan tanuki nedir? diye sormasi ve tanusa , tanuki hakkinda bilgiler verirken, tanukiye dolayli yoldan da olsa es anlamli, turkcede bilinen, kullanabilecegimiz sozcukler aklima geldi bilmem bana katilirmisiniz?

Tanuki japon dilinde dilenci anlamindadir.Bonsaide ondan da oteye bir anlam tasir.

Tanuki, Japon folklorunda, budist rahip kiligina giren ve hakki olmadan insanlardan yiyecek ve para topliyan bir tiptir. Bundan esinlenerek bonsaide, yasiyan agac ile olu agacin birlestirilmesinden, yapilan bonsai tarzina TANUKI dediler. Yani budist rahip kiligina giren gibi, hakki olmadan bu tarzdaki agac da bonsai oldu. Japonyada, bu tarzda bonsai yapiliyor olmasina ragmen, folklardaki tanuki tipinin de atkisi ile, tanuki bonsaiye sahte bonsai gozu ile bakiliyor.

Batida bu tarz yaygin olarak yapiliyor ve ismide cogu kez PHOENIX GRAFTdir.
Yunan mitolejisindeki olumsuz [o ve u rin uzerinde noktalar var] kustan, kendi kullerinden, tekrar dogup yasamini surdurmesinden, esinlenerek verilmis bir isim ve batida bu tarzda yapilan bonsailere Japonyadaki gibi sahte bonsai gozu ile baklimiyor.

Simdi, bizim massallardaki, kaf daginin ardindaki ZUMRUT ANKA kusu sanirim yunan mitolojisindeki PHOENIX kusla ayni kustur, bonsaideki bu tarza turkcede, massallarda bilinen zumrut ankayi kullanip ZUMRUT ANKA ASISI[ilk s nin altinda nokta var] desek cok mu masalimsi olur?
Eaglion iyi gunler,
istersen Tanuki'den devam edelim.
Yukaridaki alintida da gorundugu gibi, benimkisi sadece bir oneriydi ve bu oneriden sonra yazilanlar yine bu baslik altinda duruyor oraya bakilabilir.

Sizin de belirtiginiz gibi bu tarza Japonyada sahte bonsai gozu ile bakliliyor. Onlarda bonsai yuz yillardir yapiliyor ve boyle bir tarz ile gercek kurumus govdeli agaclarini ayirmak icin belkide bu tarzin yapilmasini engelemek icin Tanuki adini secmisler onlarin bu yaptigini yanlis oldugunu dusunmuyorum Kulturlerine iyice yerlesmis bonsaiyi goz onune alirsak onlarin kulturunde bunu belkide yapmalari gerekiyordu.

Bonsai batida gelisirken Tanuki yontemi ile daha cabuk ve estetik gorunen agaclar elde edilmeye baslandi ve massalardaki Phonix kusun kullerinden tekrar dirilmesinden esinlenerek kurumus govde ile yasiyan agac birlesmesinden yapilan tarza Phonix graft demisler.

Benim kisisel gorusum tanuki yontemi ile yapilan bir calismanin da guzel bonsai olabilecegi diger bonsailerden buyuk bir farki olmadigidir. Bizim de burada yapacagimiz iki sey vardi ya Japonlar gibi bu tarzi bonsaiden dislayip ona yalanci bonsai diyecektik **** batiliar gibi dilimizde olan bir karsilik bulacaktik
Zumrut ankanin Phonix kusla ayni oldugunu gorunce bu oneriyi yapmistim baska da bir oneri gelmemisti ve oylece kalmis kimi yerlerde de zaman zaman kullanilmistir.

Sizlerin baska bir onerisi varmi(sizlerin derken tum uyelerin onerilerini bekliyoruz iki sitede uye olan rakadaslar onerileri iki sitede de tartisabilir)

Vysseranin bir onerisi vardi Isim cok uzun onu ANKA tarzi olarak kisaltmaliyiz diye.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön