View Single Post
Eski 12-07-2008, 11:31   #52
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah_m Mesajı Göster
Bizimde portakal bahçesinde yabani böğürtlenler çıkıyor. Bahar mevsimi bitmeden bahçenin bir kısmını temizledik. Böğürtlen olan kısmını yaktık ve babam ilaç sıktı üzerlerine ancak ilacın hiçbir etkisi olmadı tekrar çıktılar.

...
Yakma işleminin yabani böğürtlen temizliğinde işe yaramadığını hatta teşvik ettiği; yabani ot ilaçlamasının sonrasında tekrar çıkabileceği aklımda kalmış.

Benim bahçemin bir kısmını yabani böğürtlen sarmıştı. Budama makası ile toprak hızasının 10-15 cm yukarısından kesip tırmıkla topladık. El çapasıyla toprak altında kalan kökleri çıkardık.(Temizlik sırasında inşaat işlerinde kullanılan kalın eldivenleri kullandık.) Daha sonra taze böğürtlen dalı gördüğümüzde yine el çapasıyla kök temizliği yaptık. 3-4 kere bu işlemi yaptıktan sonra temizlenen yerlerde böğürtlene rastlamadık.

Topladığımız böğürtlen dallarını birkaç yerde öbek yapmıştık. Kış sonunda çürümüş böğürtlen dallarının oluşturduğu kompost - malç (oluşan şeye ne ad verilir bilmiyorum) elde ettik. Bunuda toprakla karıştırarak saksı bitkilerimin bir kısmında kullandım.

Sınırda (doğal çit olduğu için) ve bahçenin bir bölümünde (çoğunlukla böğürtlen dalları arasında ve altında dolaşan ve tahminim buralarda yumurtlayan güzel ötücü bir kuşun barınma yeri olduğu için) yabani böğürtleni yetiştiriyorum, büyüyüp gelişmesini teşvik ediyorum.

Okuduklarımdan elde ettiğim bilgilere göre yabani böğürtlen temizliğinde biraz sabırlı olmak gerektiği. (gerek yabani ot ilaçlaması ile, gerekse elle temizlikte...)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön