View Single Post
Eski 09-07-2008, 17:09   #5
Tamtutulma
Ağaç Dostu
 
Tamtutulma's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2008
Şehir: ürgüp
Mesajlar: 319
Sayın Turhan Hoca: Kayseri bize çok yakın ve iklimi aynı. Maalesef çam İçanadolu için uygun bir seçenek değil. Bizim ilçemizde 1962 de dikilmiş bir çamlık var. 50 yılda çamlar 3-5 metre ancak olabilmişler. Gel gör ki aradaki boşluklarda bir tek tohumdan yeşeren çam yok.

Arkadaşlarımla birlikte bizde Ürgüp'te ağaçlandırması çalışması yapıyoruz. Yaklaşık 12 yıldır uğraşıyoruz. İlk başta bizde çam düşünmüştük ama sürekli hüsranla karşılaştık. Size önerebileceğim ağaçlar:

* Akasya
* Kokar ağaç
* Ardıç
* Akçaağaç
* Alıç
* Meşe
* Çalı-iğde.
* Çınar

Bu ağaçları yakından tanırsanız bir kaç ay sonra tohumlarını bulabilirsiniz. Geçen haftaki Kayseri ziyaretimde şehrin kaldırımlarında binlerce akçaağaç ve çınar gördüm. Sonbaharda o ağaçlardan tohum elde edebilirsiniz.

Size tavsiyem tohumları evinizde yeşertip, fidan haline getirip daha sonra dikmeniz. Böylelikle başarı şansınız daha da yükselecektir. Biz özellikle teneke kutularda tohumları fidan haline getiriyoruz. Daha sonra tenekelerin yanları ve tabanına keskin bir bıçak ya da teneke makasıyla uzun yarıklar açıp fidanı öylece tenekeyle birlikte dikiyoruz. Bu şekilde fidanların tutmaması gibi bir derdiniz de olmayacaktır.

İçanadolu'nun en büyüp handikapı Temmuz- Ağustos döneminin yağışsız geçmesi. Bu dönemde dağa diktiğiniz fidanları ilk bir kaç yıl mutlaka sulamanız gerekiyor.

İsterseniz sonbaharda size tohum yollayabilirim.

Saygılar...

Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön