View Single Post
Eski 09-07-2008, 16:52   #4
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Bitkiyi bir saksıdan diğerine taşıma
Yaklaşık her iki yılda bir, Litopların saksılarının değiştirilmesi gerekmektedir. Bu, topraklarının değiştirilmesi açısından gerekli bir işlemdir. Bu işlemi gerçekleştirmek için en uygun zaman yeni gövdenin ortaya çıktıktan ve eski gövde tamamen kuruduktan hemen sonraki dönemdir. Saksı değişimi yapıldıktan sonra, en az ilk iki hafta süresince bitkilerin güneşten normalden biraz daha fazla korunması tavsiye edilmektedir çünkü saksı değişikliği ince köklere zarar vererek bitkinin suyu etkin bir biçimde emme gücünü azaltabilir. Bu durum, bitkinin iç sıcaklığını azaltma yeteneğini etkileyerek bitkinin aşırı ısınmasına da sebep olabilir.

Böcekler ve hastalıklar
Tüm diğer bitkiler gibi, lithopları da yiyen yırtıcı hayvanlar bulunmaktadır ve bu tür yırtıcı hayvanlar konusunda sürekli surette tetikte olunmalıdır. En sık görülen sorun, bitki özleri ile beslenen böceklerdir. Genellikle, kökler ve çiçek tohumu tarafından açılan yarıklar gibi,
görülmelerinin zor olduğu yerlerde **** eski yapraklar ile yeni gövdeler arasındaki boşluklarda bulunurlar. Ilık, nemli ortamları severler ve bu da, seralarda yetiştirilen bitkileri özellikle cazip hale getirir. Bitkiye yapışırlar ve karınlarını doyururken, yırtıcı hayvanlara karşı bir çeşit savunma görevi gören toz halinde yapışkan bir tabaka salgılarlar. Bu yapışkan madde, suyu da engeller, böylece, böcek ilaçları etkisiz kalır. Bu böceklerden kurtulunmasını sağlayan böcek ilaçları da vardır ancak bu ilaçlar genelde oldukça zehirlidir, bu nedenle, bu tür ilaçları kullanmayı pek tercih etmem. Bu böceklerle baş etmenin, görece zararsız bir yolu da tıbbi alkole batırılmış bir boya fırçası kullanılarak bu böceklerin, kelimenin tam anlamıyla, boyanmasıdır. Alkol, yapışkan kabuklarını çözer ve böceği öldürür. Ancak, bu işlemin hemen ardından, bitkiyi biraz su ile yıkamalısınız, yoksa alkol bitkiye zarar verir. Böcekler köklere yapışmış vaziyette ise, bu işlemin etkin bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için bitkinin saksısından çıkarılması gerekecektir. Lithoplara saldıran tırtıl ve cırcır böceği gibi diğer böceklerin görülmesi daha kolaydır ve yüksek yerlerde yer alan yetişmekte olan bitkilere bu tür böceklerin ulaşması zordur ve bu böcekler, büyük bir sorun teşkil etmezler. Kemirgenler de Lithopların meyvelerini yemeyi severler ve bazen bitkilerin kendileri de, rahatlıkla sera dışarısında tutulabilir. Lithoplar, nadiren de olsa, bakteri ve mantarların saldırılarına da maruz kalabilirler ancak bu çok sık görülen bir durum değildir ve genellikle, yanlış toprak karışımı **** yüksek nem oranından kaynaklanmaktadır. Arada sırada, bu sıra dışı bitki ani çürüme olarak bilinen duruma teslim olabilir. Bitkiler, hiçbir uyarıda bulunmadan, renklerini yitirir, yumuşar ve düşer, iç kısımları sulu sarımtırak bir sıvıya dönüşür. Bu çok sık olmaz ve olduğunda da, belirtileri görülmez. Bu duruma karşı mantar ilaçları kullanılabilir ancak bu tür ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekir.

Kaynak

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön