View Single Post
Eski 09-07-2008, 16:47   #1
Sevilay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Lithops Yetiştiriciliği

LITHOPS NEDİR?

Lithops dıştaki kenarları boyunca birbiri ile birleşik iki karşılıklı duran yapraktan oluşan dolayısıyla obkonik, türbiliform (üstü şekilli) gövde oluşturan bir bitkidir. Bu gövde, 1-4 mm derinlikteki dış kenarları boyunca birbirleriyle birleşik iki veya daha az parçaya veya loblara bölünmüştür. İnce birleşme hattı üst taraftaki yarığı kapamaktadır.

Bitki gövdelerinin büyük kısmı, üstleri gözükecek şekilde toprak yüzeyinin altında kalmaktadır. Bunun nedeni yırtıcı hayvanlardan korunmak ve kendilerini güneşten korumaktır.

Lithops’ların daha ayrıntılı anatomisi için bu web sitesinin “morfoloji” bölümüne bakınız.
Hangi Lithops türlerini elimde bulundurduğumu nasıl anlayabilirim?

Lithops’ları tanımlamak çok kolay değildir ve açıkça belli olanlar dışında, tahmin oldukça kandırmacalı olabilir. Lithops’lar genellikle yüzey tüylerinden, bitkinin yukarıdan ve profilden görünen yüzünden ve çiçeklerinin renginden tanınmaktadırlar dolayısıyla hepsini tanımlamak için farklı terimler verilmiştir. Kullanılan genel terimleri bu web sitesinin morfoloji bölümüne bakınız ve daha sonra türler sekmesini seçiniz ve hangi türün sizinkine en yakın olduğunu bulmaya çalışınız.

Lithops Nereden Gelmektedir?

Lithops’lar Güney Afrika’da keşfedilmiştir ve oldukça geniş bir dağılım alanları bulunmaktadır. Farklı türlerin dağılımları üzerine daha fazla bilgi için bu web sitesinin dağılım sekmesine bakınız.

Lithops’larıma Nasıl Bakmalıyım?

Lithops’lar çok popüler ve göreceli olarak büyütmesi kolay bitkilerdir. Lithops bakımı ve aynı zamanda tohum halinden itibaren büyütülmesi ile ilgili daha fazla bilgi için bu web sitesinin ekim sekmesine bakınız.

Lithops’ları Nereden Satın Alabilirim?

Lithops’lar farklı kaynaklardan satın alınabilir veya kendiniz dahi tohumdan itibaren yetiştirebilirsiniz. Lithops tohumlarını ve bitkilerini satın alabileceğiniz yerlerin listesini görmek için burayı tıklayınız.

Lithops’larla İlgili Yazılmış Bir Kitap Var mı?

Lithops’larla ilgili yazılmış birkaç kitap bulunmaktadır, bazıları ne yazık ki şu anda basılmamaktadır ancak bazen ikinci el dükkanlarda bulunabilmektedirler. Yayınlanan bazı kitapların listesini görmek için burayı tıklayınız.

Diğer Lithopsseverlerle Nerede Tanışabilirim?

İlgili bir derneğe katılabilir veya internette tanışma gruplarına üye olabilirsiniz. İlgili derneklerin ve internet gruplarının listesi için burayı tıklayınız.




Kaynak

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön