View Single Post
Eski 08-07-2008, 17:44   #1
Organik
Ağaç Dostu
 
Organik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 105
Yararlılar (yararlı böcek ve bitkiler)

Ormanlara, bahçelerimize, çevremize, tarım alanlarına yararlı olan birsürü böcek ve bitki türü vardır, bunlarıda paylaşalım.

Zararlılarla en iyi mücadele yolu biyolojik mücadeledir. Kimyasal ilaçlarla her zaman kurunun yanında yaşta yanar. Birçok yetkili böcekleri böceklere yok ettirme yolunu seçmekte ve bunu onaylamaktadır.

Yararlı böcekler zararlıları ve onların yumurtalarını yiyip ortadan kaldırmaktadır. Tek bir karınca kolonisi birkaç günde milyonlarca zararlıyı yok etmektedir.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından göknar ve sedir ormanlarına zarar veren kabuk böcekleriyle mücadele kapsamında doğaya kırımızı orman karıncaları bırakılıyor.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, Mersin'de göknar ve sedir ormanlarına zarar veren kabuk böcekleriyle mücadelenin kırmızı orman karıncaları (formicaruca) ile yapıldığını bildirdi.

Kabuk böceklerinin, ağaçları tepelerinden itibaren kuruttuğuna dikkat çeken Gözükara, en kıymetli ağaç türlerinden olan sedir ağaçlarının bu zararlıdan korunması amacıyla Çankırı'dan getirdikleri kırmızı orman karıncalarını, yuvalarıyla birlikte ormanlara bırakmaya başladıklarını söyledi.

Bu amaçla getirilen 30 adet karınca yuvasının ilk bölümünü Gözne beldesi Karatepe mevkiindeki ormanlık alanlara bırakıldığını kaydeden Gözükara, "Bu karıncalar ağaçlarımızı kurutan kabuk böceklerini yiyerek yok etmektedir. Bu anlamıyla bunlara ormandaki zararlıları yok eden sessiz kahramanlar da denilmektedir. Bu karıncaları besleyen gıda ormandaki zararlı böceklerin tırtırları, larvaları ve böcek yumurtalarıdır" dedi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde yer alan 160 bin hektarlık sedir ormanları alanında 2 yıl içinde kabuk böcekleri tarafından 15 bin metreküp orman servetine zarar verildiğini vurgulayan Gözükara, "İklim değişikliği nedeniyle kuraklık ve sıcaklık artmış, sonuçta ağaçlar zayıf düşerek ormanda parazit böcekleri çoğalmıştır. Dumansız yangın dediğimiz ve bu kadar ormanımızın tahribine sebep olan kabuk böcekleriyle biyolojik olarak mücadele için getirttiğimiz kırmızı orman karıncalarının yuvalarını Anamur ile Tarsus arasında 30 ayrı noktaya 30 yuva olarak tesis ediyoruz. Küresel ısınma sonucu kimyasal ilaçlarla mücadele edildiğinde zararlılar ile birlikte faydalı böcekler de zarar görmekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Bu nedenle zararlı böceği faydalı böcekle yok etme anlamında kırmızı orman karıncalarını ormanlarımıza yuvalandırmaktayız. 2007 yılında bu amaçla 20 adet karınca yuvası tesis etmiştik, bu yıl ise 30 adet karınca yuvası tesis ediyoruz. Her yuvada 300 bin adet karınca bulunmaktadır ki, bu durumda ormanlarımıza 1 milyara yakın karıncayı bırakmış oluyoruz" diye konuştu.

Yuvaları oluşturan kolonilerde üremeyi sağlayan kraliçe karıncaların 20 yıl yaşadığını kaydeden Gözükara, işçi karıncalar ise 5-6 yıl yaşayarak zararlıları yok ettiğini ifade etti. Bir yuvadaki karıca topluluğunun yılda 200 gün içinde faaliyet gösterdiğini ve 6 milyon zararlıyı yok ettiğini belirten Gözükara, şu bilgileri verdi:

"Bu çalışmayla doğada faydalı ve zararlı böcekler arasında gerekli denge sağlanmış olmaktadır. Kimyasal mücadele ile çevreye zarar vermemek, üzerinde ısrarla durduğumuz bir husustur ve Mersin Bölge Müdürlüğü olarak bu görüşe uygun hareket etmekteyiz."

KALİTEYİ ARTIRIYOR
Biyolojik mücadelenin kaliteyi artırdığıda ortaya konmuştur. Biyolojik Mücadele Polinasyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Ali Eroğlu,
“Biyolojik mücadele, başta domates olmak üzere ürünlerde kaliteyi artırıyor. Ürünün raf ömrünü uzatıyor. Yüzde 15 üretim artışı sağlıyor. Biyolojik mücadele yapılan seralarda kimyasal kullanılmıyor ve ürünlerde zirai ilaç kalıntısı ortaya çıkmıyor. Üreticimiz biyolojik mücadele yöntemlerine alışkın değil. İşletmemizde, doğada bulunan böcekleri üretiyoruz. Böcekler, dünyada kullanılan kimyasal ilaçlardan daha etkili.”

Organik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön