View Single Post
Eski 07-07-2008, 00:23   #35
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Arılar nerede?

Arılar “esrarengiz şekilde” kayboluyor

Şimdilerde hemen her ülkede tartışılan esrarengiz bir gelişme var:

Arılar kayboluyor. Ölmüyor da, bir semt-i meçhule uçarak ortadan yok oluyor. Türkiye’de de bu sorun var. Ama bütün dünya nedenini araştırırken, biz bu konuya pek önem vermiyoruz

Bu esrarengiz olaya “Koloni Çökme Olayı” deniliyor. Bilindiği gibi arılar koloni (topluluk) halinde yaşıyor. Bir arı topluluğu 10 bin ile 60 bin arıdan oluşuyor. Her toplulukta 3 çeşit arı var. (1) Birkaç yüz ile bin arasında kısa ömürlü “erkek arı” (2) On binlerle “dişi-kısır-işçi arı” (Çalışma mevsimi 4-8 hafta, kış mevsimi 5-7 ay yaşıyorlar) ve de (3) Bir tane, yumurtlayıcı” ana arı-arı beyi-kraliçe” (Kışın dinleniyor, ilkbaharda devamlı yumurtluyor.)
Arılar tek tek kaybolmuyor. Koloni halinde gidiyor. Kaybolmaları sadece bal üretiminin azalmasına yol açmıyor. Daha da önemlisi bitkiler döllenemiyor. Bitkiler döllenemeyince meyve (tohum) üremiyor. Bitkiler çoğalamıyor. Bir tek arı yüzlerce bitkiyi döllendiriyor. Bir kovandaki arılar (Koloni/Topluluk) bir günde 400 kilometre uçuş yaparak 1 milyon çiçeğin döllenmesini sağlıyor.

Sorun küresel
Amerika’da arı yetiştiricileri yüzde 70 kayıptan söz ediyor. Alman yetiştiricilere göre, Avrupa’daki kayıp yüzde 80’e yakın. Türkiye’deki kayıp miktarı bilinmiyor.

Arı kayıplarını izleyen ve bu konuda yazıları bulunan Dr. Yavuz Dizdar, genetiği değiştirilmiş tohumların ve havadaki ses dalgalarının arıların kaybolmasına neden olabileceğini söylüyor.

- Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO), tarım ürünlerini hastalıktan korumayı ve verimi artırmayı amaçlıyor. GDO’nun arılar üzerindeki olumsuz etkisini açıklamak için Dr. Yavuz Dizdar, mısır tohumu örneğini veriyor.
Mısır tohumunun genetiği değiştirilirken, bu tohum ile yetişecek mısır bitkisini zararlı böceklerden korumak için, mısır tanesinin içine (Bacillusthrungiensis) Bt diye bilinen bir mikroorganizmanın zehri “DNA kodu olarak” ekleniyor. Bu tohumla yetişen bitkiyi yemeğe kalkan zararlı böcek, zehri yemiş oluyor. Zehir bağırsak hücrelerini patlattığından böcek ölüyor.

Nedeni bilinmiyor
Bir olasılık, genetiği değiştirilmiş tohumlarla yetişen bitkilerin arı kolonilerini yok etmesi. Çünkü, GDO içindeki toksin arının sindirim sistemini olumsuz etkileyerek arıların yok olmasına yol açıyor.

Son yıllarda uzaydaki radyasyonda hızlı artmalar görüldü. Baz istasyonları, cep telefonları, bilgisayarlar arasındaki iletişim nedeniyle uzaya devamlı radyasyon gönderiliyor, ses dalgaları veriliyor. Yüksek gerilim hatlarının, ileri teknolojiye dayalı değişik aletlerin uzaya saldığı radyasyon da artıyor. Arıların en büyük özelliği yön bulma güçleri. Bu ses dalgalarının ve radyasyonun arıların yön bulma güçlerini nasıl etkilediği henüz bilinmiyor.

Üzerinde durulan bir olasılık, henüz bilinmeyen bazı ses dalgası türleri ile radyasyon türlerinin, arı kolonilerini yönlerini bulamaz gale getirmesidir. Ben konunun uzmanı değilim. Derleyebildiğim bilgileri aktarıyorum. Ama görüldüğü kadarıyla küresel bir sorun var. Bu gelişmelerden hem bal üreticisi hem de tarım ürünü yetiştiricisi bir ülke olarak biz de büyük ölçüde olumsuz etkileniyoruz.

Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön