View Single Post
Eski 06-07-2008, 06:59   #23
Turkavianvet
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-02-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 73
Arılarım, karakovan ve suni oğul;

Merhaba sayın Halil Bey ;

Arıcılığa başladığım günlerde yazmış olduğum gibi bu sene bal almak gibi bir niyetim yoktu ancak günümün mesaiden sonraki bölümünde 17:00-24:00 saatleri arasında konuyu araştırıyorum.

Şu an 3 fenni kovanım mevcut. 2 tanesi üstlük atılmış 19 ar çıta 80.000 er işçi arılı.3. kovanımı sırf bu iki kovanı desteklemek üzere kullanıyorum.bal sorun değil 2 çıta doğal bal almayı umuyorum.Geri kalan balları arılarımız için kullanmayı düşünüyorum.İsteseydim bu sezon arılarımı çok rahat çoğaltabilirdim.

Sorun karakovanın ölçüleriyle Langstrot kovanın ölçülerinden kaynaklanıyor. Yoksa suni oğul almak çok da zor değil. Kazan ilçesinde TKV (Türkiye Kalkınma Vakfı -Destek A.Ş.) var. Buradan yumurtlamaya hazır döllü ana arı da temin etme şansımız var.Yani 30-35 gün kazanabiliriz.

3. fenni karakovanımı 2 ye bölme ve iki hazır ana arı ile suni oğul alma imkanımız var.Bu arılarımız 20.000 er işçi arılı ve genç ana arılı olur.Kendilerine yeter ballarıda mevcutla ve geriye kalan 2 ayda tamamlayabilirler. Bu sene karakovan balı diğer iki kovanımızdan çok rahat alabiliriz.

Kazan ilçesinden Ahmet beyle geçen hafta tanışmış ve ana arı kitabıyla ana arı üretim kafesini almıştım. Ana arıları değiştirmek üzere deneme yapıyorum.
Bahsettiğim karakovanlar için ön hazırlığı yaptım. 3.tek katlı ve 40.000 arılı Langstrot kovanı üretim ve destekleme faaliyetleri için kullanıyorum. Tabi risk her zaman var. Sönebilirde !... Ballık istemesine rağmen atmadım ve kapalı gözlü yavruları diğer kovanlara takviye yaptım.

Her ne kadar uzaktan amatör gibi görünüyorsamda konunun üzerinde profesyonel çalışmalar yapıyorum. Bu yıl ki en büyük çekingem kışlatma.

Bölge çok soğuk ve bölgedeki arıların %85-90 ı geçen yıl öldü. Benim konuyla ilgilenmem de Dünya'daki arı ölümleriyle ilgili.

Mesleğim gereği hastalık konularıyla ilgili çalışmaları kış aylarında yapmayı düşünüyorum.Uzun yıllar arı malzemeleri ve ilaçları satmıştım.Yabancı kaynakları tarama imkanımızda var.

Bu ay sonu itibariyle Artvin-Camili (Macahel) bölgesine kafkas ırkı arı konusunda teknik bir gezi yapacağız.

Önümüzdeki yıl ve sonraki yıllarda organik arıcılık konusunda projeler yapacağım.Tarım ve Köyişleri bakanlığı bünyesinde proje hazırlama eğitimi alarak 3 yıl bu konuda çalıştım.Uygulanmış ve uygulanan bütün projelere ulaşma imkanımız mevcut.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde organik arıcılık projesi uygulanmış.Haftasonu programlarım çok yoğun, uygun bir zamanda projeyi yakından izlemeye gideceğim.Gelirseniz misafirim olursunuz.
Sayın Denizakvaryumu , siz ve gelmek isteyen arkadaşlarla gidebiliriz.

Sayın Denizakvaryum'u sizi ziyaret edebileceğimizi yazmış; seve seve geliriz.Hele bir kendisi gelsin.Konya çok da uzak değil. Selçuk Üniversitesinden dostlarımı ziyarete gitmiştim. Yıllardır Konya Aşıklar Bayram'ına katılmayı düşlememe rağmen fırsat bulamadım. Gelmişken bir de NEY alırım.

Sayın caucasus'un arıları konusundaki görüşünüze katılıyorum.Fotograflar , bilgi yetersiz. Ancak kendisinde büyük gelişme var.O kadar arı vurmasına rağmen şoka girmesinde ! Neden o kadar arı vurdu ki ? Tedbir almadınız mı ? Büyük geçmiş olsun. Arılara sakin davranırsanız körük ve elbise giymeden çok rahat çalışabilirsiniz. Arılar kolay kolay çıplak elden vurmaz ! Gelecek seferde çok daha iyi kontroller yapacağına eminim.

Arıotu ve diğer ballı bitki tohumları konusunda ağaçlar net sitesindeki arkadaşlarımızdan gelecek teknik ve materyal konusundaki destekler beni sevindirir. Destekleriniz gelecek yıllarda arı sütü, polen ve bal olarak topluma geri dönecektir.

Sevgi ve saygılarımla

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön