View Single Post
Eski 01-07-2008, 21:34   #1698
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilker_eroglu Mesajı Göster
Bahçe içerisinde ağac bulunmayan bir yere taşıma usuluyle yetişmiş ağacları taşıyarak dikmek mümkünmüdür.
Bu işlemin uygulanabilecegi ağaç türleri, uygulama yaşları ve ortamı nasıl olmalıdır...
Kök yapısı izin veren bazı bitkilerin taşınması mümkündür. Ancak bunu uygun mevsimde yapmanız gerekir. Palmiyeler yazın, diğer ağaç ağaççık ve çalılar ise kışın taşınırlar. Yaprak dökenler mutlaka yapraksızken taşınır.

Burada yaşla beraber ziyade tür, form ve köklerin daha önce terbiye edilip edilmediği önemlidir. Kazık köklü bitkiler taşınmada çok iyi sonuç vermez.

Büyük bir ağacın taşınması için bir yıl önceden köklerin terbiyesine başlarız. Ağacın taç iz düşümünden bir metre geriye bir metre derinliğinde çepeçevre kanal açar, bu kanala torf ve kum karışımı doldururuz, burada yeni kılcal köklerin oluşmasını bekleriz. Bu işlemle ağacın kök yapısını küçültmüş oluruz. Eğere ağaç büyükse bir sonraki yıl tekrar bu kanalları gövdeye doğru yanştırırız. Bu şekilde sökülecek hale getiririz. Eğer arazide dikili fidanlar varsa dip kazan gibi bir aletle kök terbiyesi yapmak mümkündür.

Söküme en uygun olanlar oya, iğde, akasya, glediçya, süs eriği, çınar, zeytin, hatmi, gül, mazı, hurma, telli palmiye, çin yelpaze palmiyesi, ıhlamur, dişbudak, manolya, lale ağacı, erguvan, bazı akçaağaç çeşitleri, tespih, leylandi servisi, ardıç, kalem servi, sedir ağacı gibi bitkiler taşınır. Eğer ağaç veya çalı yeni dikilmişse taşıma kolay olur. Ancak bahçede uzun süreden beri yaşayan bir bitkinin yerini değiştirmek herzaman mümkün olmaz. O zaman ya yukarıda anlattığım işlemi yapacaksınız ya da söküm makinesi kullanacaksınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön