View Single Post
Eski 02-06-2006, 23:06   #25
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Yaprak Bitleri

Yaprak bitleri genelde afit diye bilinen, küçük armudi vücutları olan,1-3 mm boyunda (en irisi 5 mm) sokucu emici böceklerdir.

Çok çeşitli renklerdedirler, sarı, yeşil, siyah,kırmızımsı, beyazımsı ve esmer boz renkli olabilirler.Sert kıl gibi antenleri vardır.Ağızları sokucu emici yapıya uygun olarak hortum gibidir.Pek çok farklı formu olan yaprak bitleri kanatlı veya kanatsız olabilir.

Koloniler halinde yaşarlar,kışı genelde yumurta halinde geçirirler. Bu yumurtalardan ilkbaharda çıkan fertler döllenmeden ilkbahar ve yaz boyu çoğalır. Bunlar canlı doğururlar.Çok sayıda döl verirler .Yaz sonuna doğru konukçusu oldukları bitkide erkek ve dişi bireyler meydana gelir, bunlar da çiftleşir ve konukçuya yumurta bırakır.

Seralarda veya sıcak iklimlerde döllenerek üreme görülmez, bunlar bunlar parthenogenetik, yani döllenmeden ürer.

Karıcalarla aralarında menfaat ilişkisi vardır.Yaprak bitinin salgıladığı tatlımsı sıvıyı karınca tüketir, buna karşılık o da biti düşmanlara karşı korur,beslenmesi için besin olan yerlere taşır vs. Bu tatlımsı sıvı üzerinde fumajin dediğimiz siyah is gibi yapı oluşur, bu da bitkinin solunum, özümleme gibi yaşamsal faaliyetlerini daha da zorlar.

Name:  IMGP4697.JPG
Views: 333718
Size:  56.5 KB
Karınca ve yaprak biti ilişkisi

Bitkinin özsuyunu emerler,bu emme sırasında toksik bir madde salgılarlar,bu madde dokularda anormalliklere de yol açar. Bitler yoğun olduklarında bitki kurur.

Yaprak bitleriyle savaşta doğal düşmanlardan da yararlanılmaktadır. Uç uç böceği, gelin böceği,uğur böceği diye bildiğimiz böcek ,bir yararlı böcektir.Yaprak bitlerini yiyerek onları yok eder.

Name:  ugur.jpg
Views: 318493
Size:  36.0 KB
uğur böceği (Coccinella septempuctata )

Yaprak bitleri ile kimyasal mücadelede ruhsatlı pek çok ilaç vardır.Bunun dışında ev yapımı ilaçlarla da mücadele edilmektedir.

Aşağıda da Malina 'nın balkonunu istila etmiş olan yaprak bitlerinden örnekler var

Güldeki anne ve yavruları
Name:  gul.jpg
Views: 334570
Size:  36.4 KB

Dere otundaki bitler
Name:  dereotu.jpg
Views: 332144
Size:  34.6 KB


Düzenleyen Mine Pakkaner : 13-06-2006 saat 00:03
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön