View Single Post
Eski 23-06-2008, 01:22   #72
powered
Ağaç Dostu
 
powered's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-05-2008
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 229
1 Adet Yuccadan 7 yıl içerisinde 5 adet Yucca üretmiş biri olarak Powered Derki;

1- Suda köklendirme işinden artık vazgeçin! Aynı hata diffenbachia çiçeğindede yapılıyor çürümeye davetiye çıkarıyorsunuz. Bunlar suyu çok seven bitkiler değil! Uzamış bir Yuccanız varsa alt yaprakları ölmüş çıplak ise, bitkinin en alttaki sağlam yaprağının 10-15 cm aşağısından kesin, kestiğiniz dalı nemi çok iyi tutan torf dolu bir saksıya dikin ve torf'u doyurana kadar sulayın. Saksı tabağında su görünsün, ama tabağı boşaltın sonra. İşlem tamam çiçeğin yanına 1 ay uğramayın, kendi kendine köklenecektir. Ben 5 kez böyle yaptım hiç fire yok sonuç mükemmel.

2- Yuccayı kestiniz, kestiğiniz dalı diktiniz, ana gövde kısa süre içerisinde yanlardan patlayıp yeni sürgünler vericektir. Bitkinizin gelişim hızına bağlı olarak yeni çıkan sürgünler 2-3 yıl içerisinde tam gövdeden çıktığı yerden kesilip yukarıda anlattığım şekilde dikilirse yine hiç bir sorun yaşamadan yeni bir bitkiniz daha olmuş olur ve ana gövde yeniden sürgün verir.

3- Bu bitkinin suyu sevdiğini söyleyenler olmuş edindiğim tecrübelere dayanarak söylüyorum ki hiç sanmıyorum sevdiğini! Su eksikliği herkesin bitkisinde farklı olur saksıdaki toprak cinsi, bitkinin bulunduğu ortamın ısısı ve nemi herkeste değişik olacaktır kimisinde 1 ayda bir su isterken kimisinde 15 günde bir su isteyebilir. Ama genel olarak bu bitkiye fazla su vermeyin. Ben torfa diktim, evde sadece 1 saat güneş gören aydınlık bir yerde yazın 20 günde bir sularım kışın ise 1 ayda bir. Gelişim mükemmel. İlk kestiğim gövde 1,5 metre, ondan diktiğim dal 2 metre oldu. çıkan yan sürgünleri saymıyorum.

4- Güneşi sevdiği söylenmiş, katılıyorum fakat bitki güneşi seviyormuş diye evde duran Yuccanızı birden güneşin narına koyarsanız bu hata olur. Alıştımalısınız önce az güneş alan bir yere koyup sonra güneşli bir yere alabilirsiniz, bu durumda bitkinin su isteği artacaktır toprağın nemini sürekli kontrol etmelisiniz.

5-Yapraklarına su püskürtülmesi gereken bir bitki değildir! Yaprağına su isteyen hiçbir bitki direkt güneş ışığını sevmez.

6-Eğer hiç kesmeden 10 yıl Yucanızı yaşatabilirseniz bu bitkiden artık çiçek bekliyebilirsiniz, belki ilk kez duyuyorsunuz ama 10 yıldan sonra çiçek veriyormuş ben resmini gördüm sadece, bizzat kendi gözümle görmedim.

7-Yuccanın bir çok değişik türleri var yukarıda yazdıklarımın hepsi aşağıda resmini eklediğim Yucca cinsi için geçerlidir.

Eklenen Resimler
 
powered Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön