View Single Post
Eski 19-06-2008, 11:00   #3
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caucasus Mesajı Göster
İşçi arı gözleri seyrek ve düzensizse ana arı verimsiz **** yaşlıdır, anladığım kadarıyla. Peki ana arının yaşını anlamanın başka bir yolu yokmudur ( Ana arının 2 ila 5 yaşları arasın da verimli olduğunu düşünürsek ) daha fazla verim almak başka ana arı ile değiştirip verimi arttırmak için. Teşekkürler.
Bu soruya bir soru da ben ekleyeyim.

Ana arıyı her sene yenilemek gerekir mi? Ya da 2 senede bir 3 senede bir gibi bir zaman ölçüsü var mı?

-------------------------------
CEVAP:

YAŞLI VE SORUNLU ANAARILAR
Gerçi zamanı değil ama olsun.Biz bir türlü anaarıları kıyıp öldüremiyoruz.En fazla 2 yılda kesin yenilememiz lazım.

Anaarılarımızı yenilemezsek başımıza geleceklerden birisi,kovan bir türlü yeterli nüfusu bulamaz.ikincisi arı kovanımız oğul a gitme riski çok yüksek.üçüncüsü yolun ortasında kalırsınız,yapacak hiç bir şeyinizde olmaz.bu üçüncü sorunu biraz açarsak,kovanda ana arı olur,ana çok yaşlıdır veya az sperm almıştır.

Bu durumda başlar dölsüz yumurta atmaya ve atılan yumurtaların hepsi erkek bir kaç tanede arada işçi olur.Siz zannedersiniz ki kovanınız yalancı anaya kapıldı.Bu durumu fark ettiğiniz de zaten iş bitip kovandaki kademeli nüfusun bozulduğunu da unutmayın.3 günlük işçi arının işi başka 5 günlüğün işi başka,8 günlüğün işi başka,20 günlük işçi arının görevi başkadır.bu zincir koparsa onarmak bayağı zor oluyor.çok kovanı olanlar için sorun yok.yanındakine birleştir gitsin.

İki üç kovanı olana acayip koyar,ve kurtarmaya çalışırsanız ilk yapacağınız,başka kovanınızdan çıkmaya başlamış kapalı yavrulu çıta.Birazda çok acemi arıyı buraya nakledip,daha sonra günlük yumurtalı çıta verip ana yaptırmaya gidiniz.Yoksa eskilerin hepsi tarlacıdır,ne arı sütü salgılarlar nede yumurtaya bakarlar.kovan içindeki nüfus zinciri koptuğunda her zaman zor oluyor.Birde anaarı değiştirecekler,gelecek senenin arısının anasını bu seneden ayarlamalı.Yoksa mayısta,haziranda elinize geçen anadan o sene bir şey beklememelisiniz

Not.Aslında anaarılarımızı yıllık değiştirmeliyiz.**** en fazla iki yılda kesin degişmelidir.Genç anaarının artılarına girmesem iyi olur.
Başka bir not daha Çin'de 6 ayda bir ana arı degiştiriliyor

http://organikaricilik.blogspot.com/...max-results=11


Düzenleyen denizakvaryumu : 19-06-2008 saat 21:35 Neden: soruya cevap
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön