View Single Post
Eski 18-06-2008, 01:53   #18
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Mısır azotu sever ve topraktaki azotu yoğun kullanır.
Fasulye daha doğrusu baklagiller "azot bağlayıcıdırlar" (Baklagiller içinde fasulye en düşük seviyede azot bağlayıcıdır)

Mısırın fasulye ile birlikte ekilmesindeki nedenleri:
1)Fasulye havanın serbest azotunu toprağa bağlayarak kendinden sonra gelen bitki için bir miktar azot sağlar (Mısırın yoğun azot kullanımından dolayı oluşan azot eksikliğini minimize etmek için). -Ürün rotasyonunda mısırdan sonra baklagil ekilmesinin nedenide budur.
2) Sırık fasulyenin sırık ihtiyacını karşılamak.

Not 1: toprakta çok yüksek miktarda azot varsa baklagiller azot bağlama işini yapmaz. Havadan alıp azot ayarı yapmak yerine toprakta var olanı kullanır.
Not 2: Baklagiller büyüme döneminde azot bağlama işini yaparlar. Genelde tohum zarfı dolmaya başladığında azot bağlama işini bırakarak tohumu beslemeye başlarlar.

Fasulye mısır ikilisinin altına kabak ekimi ise toprak yüzeyinden su kaybını aza indirmek içindir. Bir diğer nedenide yer ihtiyacını azaltmak.

Bunlar okuduklarımdan elde ettiğim bilgilerdi. Deneyimlerime gelirsek:

-Fasulye, mısır, kabak birlikte ekimi bereketli topraklarda başarılı oluyor. Tesviye edilmiş killi topraktaki fasulye, mısır, kavun birlikte ekiminden gözlemim en az bir "ürün rotasyon döngüsü" tamamladıktan sonra iyi sonuç elde edilebileceği. (fasulye, mısır, yabani semiz otu birlikteliğinde ve tek başına ektiğim kavunlarda sorun yaşmadım; varsayımım üçlü ekimde toprakta kavuna yetecek besinin olmadığı.)
-Şimdiki bahçemde uzun zaman ticari tarım yapıldığı için besin eksikliği var. Bu nedenle henüz birlikte ekim yapmıyorum. (kadife ve feslegen hariç) Mısırı ancak bu sene topraktaki azot durumunu gözlemlemek için ektim. Otlayan hayvan gübresi, kompost ve ürün rotasyonu ile toprağı iyileştirmeye çalışıyorum.
Biber ve domateslerin altına yüzeyden su kaybını önlemek için kurumuş yabanı otların dallarını yaydım.(vaktim oldukça dalları temizleyip yaydığımdan şimdilik bir kısmı örtülü)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön