Konu: Kanola
View Single Post
Eski 17-06-2008, 22:50   #8
mahon67
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
Kanola

Kanola bitkisi tüm yağ bitkileri içerisinde tek yıllık ,kışlık ekilebilen bir bitkidir. Diğer özellikleri yağ kalitesi buna bağlı yağ asitleri kompozisyonu mükemmeldir. Zeytinyağına yakındır. Omega 3 ce ene zengin bitkidir.Kanola yağ oranı ile %43-48 oranı ile iyi bir bitki olup küsbesi de değerlidir. Kanola bitkisi yoğun tarıma uygundur. Ekimi dikimi hasadı kolaydır. En zor durumu çıkışı ve ilk gelişimidir. Kaliteli ve vaktinde bir çıkış kanola tarımında başarı ve verimi getirmektedir.

Ülkemizde son yıllarda kanola tarımına ilgi arttı. Kanola ya verilen ciddi destekler bunu tetikledi. Biyodizel üretiminde EN 14214 stardandı için ideal hammadde olması kanola bitkisine talebi artırdı. Diğer yağlardan daha düşük iken kanola fiyatları artıyor.

Ülkemizin yağ bitkileri açısından önemli bitkisi Ayçiçeği olmakla birlikte kanola bunun tahtını sallamaya başladı. Özellikle Çorum , Merzifon bölgesi de dahil olmak üzere tüm Trakya da Ayçiçeklerinin kuraklıktan ciddi bir şekilde etkilenmesi yağlı tohum üreticileri ,üretici birlikleri ve biyodizel fabrikalarının talepleri doğrultusunda çiftçiler kanolaya kaymaya başladı.

Kanola bitkisinin kışlık olması ve küresel ısınma ve kuraklıktan en az etkilenmesi bunu cazip kılıyor. Hibrit kanola çeşitlerinin tohumlarının piyasaya girmesi de yüksek verimi getirmeye başladı. Soğuğa dayanıklı ve yağ oranı yüksek olan verimli hibrit çeşitler ile kanola tarımı hızla artmaya başladı.
Şu an kanola yol altın oldu. Tüm fabrikalar kanola peşinde . Sözleşmeli ekim modeli ile ekim yaptırma yoluna gidiyorlar.Ülkemizde ne kadar kanola yetişirse yetişsin alıcısıda var ihracıda mümkün. Kanola altına eşdeğer.
Alternatif bitki arayanlar Kanola yı düşünsün

Saygılarımla.
Necmettin TÜRKOĞLU
Ziraat Mühendisi

Kaynak: www.tarimsalpazarlama.com

mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön