View Single Post
Eski 16-06-2008, 09:16   #34
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi emre albayrak Mesajı Göster
....Solucanlar topraktaki faaliyetleri sonucu toprağın kabarmasına ve bunun sonucu olarak, özellikle fideliklerde fide köklerinin açıkta kalmasına ve kurumasına neden olurlar .Buna halk arasında ''solucan oynaması'' denir. Bazen bu zarar fideliğin yeniden kurumasına neden olabilir. Ayrıca tohumların veya taze fidelerin bir kısmı solucanlar tarafından yuvalarına taşınır. Böylece fidelikte bazı yerler boş kalır. Solucanlar besin aramak için çoğunlukla geceyi tercih ederler.
Emre Bey,

Detaylı bilgilendirmeniz için teşekkürler. Özellikle bu bilgi, solucanların sandığımız kadar masum olmadıklarını gösteriyor.

Bu yöntemlerin sera ve fidancılıkta sıklıkla ve başarı ile kullanıldığını okumuştum. Yanlız tedavi için yazdıklarınız ile ilgili bazı çekincelerim var. Biz bonsaiciler için uygun olmayan çözümler. Diğer arkadaşlarında denemeden önce farkında olmaları gerektiğini düşünüyorum.

- pH=5 de yaşayabilen bonsaiye uygun tür çok az. Uygun türlerin çoğunluğu nötr tercih ediyor.

-Potasyum permanganat, önerilen (solucanı etkilemesi için gereken ) dozda, kılcal köklerde sertleşmeye neden olabilir. Bonsaide yoğunluk kılcal köklerde olduğu için ağacın kurumasına kadar varabilir. Emilmesi halinde dal ve yapraklarda renk değişikliği yapabilir. Bu bakımdan düşük doz tercih edilmek zorunda, ancak bu doz solucanları etkiler mi? Garantisi yok. Yutulursa insanlar üzerinde toksik. Cilde bulaşırsa aylarca kalabilir. Eldiven kullanılmalı.

- Endosülfan, insanlar üzerinde de oldukça yüksek zehirleyici ve kanser yapıcı etkiye sahip. Bu bakımdan, hiç bir şart altında insanların maruz kalmaması gerekir. Çoğumuz ev veya balkon, en iyi şartlarda olanlarımız, evin bahçesinde bonsai yetiştiriyoruz. Bu üç ortam da bizim zehirlenme olasılığımızı yükselten yerler.

Solucanlardan kurtulmak isteyen arkadaşların bunları göz önünde bulundurmasını öneririm.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön