View Single Post
Eski 01-06-2006, 11:23   #5
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Soru meyveli ağaç için sorulmuş ama diğerlerini de kapsayan cümleler var.

Belediye AKP'li, söz konusu ağaç cami içinde olunca, rastladığım bu yazıyı alıntılamaya karar verdim.

Alıntı:
Soru: Birinin sağken diktiği meyve ağacından, o kişi öldükten sonra başkaları hatta kuşlar bile faydalansa amel defterine sevap olarak yazdırmış. Bu doğru mu? (Alp Cenk)

Süleyman Ateş : Peygamberimiz, "İnsan ölünce amel defteri kapanır, yalnız geriye kamunun yararlandığı bir sadaka (hayrat) yahut kendisine dua eden iyi bir evlat, ya da yararlı ilim bırakanın defteri açık kalır, bıraktığı güzel şeyler sürdükçe o kişiye sevap yazılır" buyurmuştur.

Ayrıca dikilen ağaçlardan, bitkilerden insanlar ve diğer canlılar yararlandığı sürece diken, yetiştiren kişiye sevap gideceği belirtilir. Bu konuda sunacağım bazı hadis mealleri, Peygamberimizin ağaç sevgisini ve çevreyi güzelleştirmeye verdiği önem ve özeni gösterir: "Bir Müslüman bir ağaç diker, yahut ekin eker de ondan kuş, insan, yahut herhangi bir hayvan yerse o meyve, onun için sadaka olur" (Buharı, Hars: 1). Bu Hadis, Müslim'de şöyledir: "Bir Müslüman, bir ağaç dikerse ondan yenilen, çalınan yahut hayvanların, kuşların yediği şey kendisi için sadaka olur. O meyveden birinin yiyip eksilttiği şey de onun için sadakadır" (Müslim, Müsakat: 7).

"Bir Müslümanın diktiği ağaçtan, ektiği ekinden insan ve diğer canlılar yedikçe o kimse için sadaka olur" Müslim, Müsakat: 8). Başka bir hadiste bu sadakanın kıyamete kadar sürecek bir sevap getireceği belirtilmektedir (Müslim, Müsakat: 10). "Her kim bir ağaç diker, onu koruyup büyütür, meyve vermesini sağlarsa o ağaçtan eksilen her meyve, Allah katında onu yetiştiren için sadaka olur" (İbn Hanbel). Peygamber'in arkadaşlarından Ebû'd-Derdâ, Şam'da ağaç dikerken yanına bir adam geldi: "Sen Allah Elçisi'nin arkadaşıyken bununla mı uğraşıyorsun?" dedi.

"Dur bakalım, acele karar verme" dedi Ebû'd-Dardâ, "Ben, Allah'ın Elçisi (s.a.v.)'nin şöyle buyurduğunu duydum: Her kim bir ağaç diker de ondan bir insan veya Allah'ın herhangi bir yaratığı yerse, o yenilen şey, kendisi için sadaka olur." (İbn Hanbel; et-Tar-ğîb: 3/375-376). Hz. Peygamber, dünyayı yeşillendirmeye, bitki örtüsünü korumaya teşvik etmiş, "Biriniz kıyametin koptuğunu görse dahi elindeki fidanı yere dikebilme fırsatı varsa diksin" (İbn Hanbel, Müsned: 3/184, 191) buyurmuştur. Ağaç dikmeyi böyle vurguyla öğütleyen Peygamberimiz, gereksiz yere ağaçlan kesmeyi de şiddetle yasaklamıştır: "Her kim bir fidanı keserse Allah onu tepe takla cehenneme atar" (Ebû Dâvûd: Edeb: 159).
vatan gazetesi

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön