View Single Post
Eski 13-06-2008, 08:35   #1
syıldıran
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Arazi şartlarında zeytin tohumu çimlendirilmesi

Sn. Arkadaşlar ,
23.08.2007 tarihinde Nazillinin kuzey-doğu yönünde çıkan orman yangınında bir çok kişi ile beraber benimde arazimdeki zeytin ağaçlarımın bir çoğu tamamen yandı , az bir kısmıda kavrularak kurtuldu. Anlatılmaz derecede korkunç bir olay , yanan ağaçlar hayvanlar , ifade etmekte güçlük çekiyorum. Sebep olanlar ne bu dünyada ne de öbür dünyada o canların hesabını veremezler.

Şimdi diyeceksiniz ki "Bunun konu başlığıyla ne ilgisi var" , şimdi oraya geliyorum. Arazi dağlık ve engebeli , bazı yerlerde ayakta dahi zor duruyorsunuz. Biraz da bizim bu bölgenin genel arazi ölçülerine göre biraz büyücek bir yer.

Yanan zeytin ağaçlarımın kavrulanları tepeden sürgün yaptı , yananların da büyü bölümü dipten delice olarak sürgün yapıyor. Delice olarak çıkan sürgünleri daha sonra aşılıyacağız. Arazideki ağaç dizilişi yeknesak (sıralı - homojen) değil , bazı yerlerde sık , bazı yerlerde seyrek ve hatta boş. Dağlık ve engebeli olması nedeniyle fidan iken dahi sulama imkanımız yok veya çok çok zor.

Arazide tohumdan kendiliğinden çıkan zeytin deliceleri hiç sulanmadan yetişebiliyorlar. Boş yerlere zeytin tohumu gömerek , delice olarak yetiştirmek ve sonra aşılamak istiyorum.

Benim asıl soruma gelince , bu zor çimlenen zeytin tohumunu arazi şartlarında katlama işlemine tabi tutmadan nasıl çimlendirip , delice fidanı yetiştirebilirim. İlgilenecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Saygı ve selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön