View Single Post
Eski 12-06-2008, 13:01   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Türkiye'nin ilk ve tek Kanarya ırkı

Tek "Türk kanarya" yavruladı


11 Haziran, 2008 CNNTurk

Tek, ''Türk kanarya ırkı'' olmaya aday olarak üretilen ''Uşaki''nin ilk yavruları dünyaya gözlerini açtı.

Uşak Serinofil Derneği Başkanı Hasan Arasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıllık çalışma sonucu ürettiği Uşaki'nin, 3 yavru verdiğini bildirdi.

Arasan, Uşaki'yi ürettikten sonra aileye yeni eklenen yavruları patent çalışması için Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu ile Uluslararası Kanarya Federasyonu'na göndermeyi planladığını, bunun için minik Uşakilere özel bakım uygulandığını söyledi.

Uşaki'nin bölgenin özelliklerini yansıtan bir kuş olduğunu, bu yıl saf yavrular elde ettiğini bildiren Arasan, şöyle konuştu:

"Uşaki çok ince yapılı, sesi çok gür, dayanıklı ve neredeyse hiç susmayan bir kanarya ırkı. Uluslararası Kanarya Federasyonu tarafından Uşaki'nin kanarya ırkı olarak tescil edilmesi için 5 yıl boyunca üç yavrunun dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen yarışmalara katılması gerekiyor.

Bu yıl maddi olanak bulabilirsem bu üç yavruyu yurtdışına götüreceğim. Önümüzdeki yıl yeni yavrularla patent almaya çalışacağım. Uşaki Türkiye'nin tek kanarya ırkı olacak."

Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu Genel Sekreteri Sedat Genç, Türkiye'de henüz tescilli bir kanarya ırkı bulunmadığını belirterek, saf kanarya ırkı üretmenin çok zor olduğunu bildirdi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde tek tür kanarya ırkı olan "İstanbuli"nin sarayların vazgeçilmez kuşu olduğunu, ancak bugün ortadan kaybolduğunu ifade eden Genç, şu bilgiyi verdi:

"Bu tür çalışmalar Türkiye'de devam ediyor. Ancak patent almak için 5 yıl boyunca dünyada düzenlenen yarışmalara katılmak gerekir. Elde edilen yavruların hepsinin aynı özellikleri yansıtması önemlidir. Bir de elde ettiğiniz kanarya ırkının hangi ırkların birleşiminden meydana geldiğini, yani soy kütüğünü ispatlamanız gerekir. En az 10 yıllık bir çalışma gerektirir."

Eklenen Resimler
 
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön