View Single Post
Eski 12-06-2008, 12:11   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Termik Santral

2004 yılında Amasra’da iken bir avuç gencin açmış olduğu, ‘Amasra’da termik santrala hayır!’ imza kampanyasına ben de katılmıştım.

Hiçbir işe yaramamış.

Kafaya koyunca yasaları, yönetmelikleri, raporları falan kitabına uydurup, alacaklarını aldıktan sonra sanki özel olarak, ‘ başka tahrip edilmedik doğa harikası neresi kaldı ’ diye arayışa giriyorlar.

Ve bingo!...

Anında buluyorlar…

İşte Kazdağları, Madra dağları, Ölüdeniz, Fethiye, Marmaris, tekmil Ege kıyıları ve köyleri, Artvin…
Say say bitmez…
Bir iştah, bir göz doymaz , iflah olmaz, gözü hiçbir şeyi görmez bir hırs hali…

Vahşi kapitalizm madencilerinin Afrika’dan, Avustralyanın ilkel köylerine; Latin Amerika’dan, Amazonlar’a, Asya’dan, Antartikaya kadar gittikleri her yerden cepleri dolu olarak, karınlarını kaşıya kaşıya çıktıklarında arkalarında onmaz bir doğa hasarı ve eski huzurları ellerinden alınmış yoksul insan yığınları bıraktıklarını bilmeyen mi var? Bu çoğrafyalarda sömürgenler maden uğruna yerin altını üstüne getirirken, diğer yandan da bölgeye tırlarla, kargo uçaklarıyla yiyecek ve ilaç yardımları yağıyordu. Misyonerler ellerinde İncillerle popüler ve seksi sanatçıları eliyle yerlilere pirinç, un şeker dağıtmaktaydı. Ve hâlâ dağıtmaktalar… (Sonradan bazı ilaç firmalarının buradaki zavallı insanları denek-kobay olarak kullandıkları ortaya çıkacaktır.

Evet insan konunun öfkesine kapılınca sözün arkasını toparlayamıyor…
Ben, Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’ya bir tepeden bakarak hayranlıkla, ‘‘Lala lala çeşm-i cihan bu mu ola’ dediği rivayet olunan Amasra’nın başına geleceklerden söz ediyordum.

Hema AŞ. üç yıl önce ‘11 bin kişiye iş’ vaadiyle ilçeye yatırıma gelmiş… Böyle sıcak bir vaadle (Afrikalılar incik boncukla kandırılmıştı…) Amasra’ya sokulan şirket termik santral yapmak için kolları sıvamış… Hema A.Ş bölgeden kömür çıkarmak için 20 yıllık işletme hakkını almış fakat süresi dolduğu halde kömür çıkarmamış. Ne var ki 17 aylık ek bir süre tanınmış… (Bu kömür çıkarma işi de ayrı bir konu aslında. Çünkü Amasra’da zaten TTK (Türkiye Taş Kömürü) kömür çıkarmakta…)

Biz devam edelim termik santralı konusuna…
Hema şirketinin elinde burada termik santral kurmak için 2006 yılında onaylanmış lisans hakkı var. Şimdi ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) raporu bekleniyor. Rapor olumlu çıkarsa santral kurulacak. Haliyle tüm çevre örgütleri ayaklanmış vaziyette… Onları dinleyen çıkar mı bilmem… Çünkü paranın desteğiyle iktidara gelenleri gördük; ama, çevrecilerin desteğiyle iktidar olmuş bir siyasal parti henüz yok…
Olsun, onlar yine de Amasra’nın başına gelecek olan felaketi, önlemeye çalışıyorlar…

Durum gerçekten vahim mi?
Bakın, Batı Karadeniz Yatçılar Birliği Turizmi Geliştirme ve Yaşatma Kooperatifi Başkanı Bedri Yıldırım Amasra’nın olası çevre kirliliğine şöyle örnek veriyor:
“ (Zonguldak) Filyos’ta bir tuğla fabrikası var. Bu yaz o bölgede denize açılıp kum midyesi çıkardık. Onlar da kirlilikten nasibini almış. Denizin dibi kırmızı külle dolu. Bir tuğla fabrikası bu zararı verdiyse termik santrali siz düşünün.”

(*) Ek fotoğraflar Radikal Gazetesi'nden alınmıştır

Eklenen Resimler
  
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön