View Single Post
Eski 09-06-2008, 12:02   #47
alper2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
bit bit yine bit..

Merhabalar,
Aranıza bugün katıldım. Bilgisayar Mühendisiyim ve "sıfır" ticari amaçla çocukluktan aklımda kaldığı kadarıyla balkon sebzeciliği yapmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar maydanoz, roka, tere, vb meyvesiz ve nereye eksen çıkacak bitkileri yetiştirdikten sonra bu sene ilk defa risk alarak domates ve salatalık yetiştirme girişiminde bulundum. 3 hafta önce İstanbul'daki her aceminin yaptığı gibi Eminönü'ne giderek "çıkma garantili" "bodur" salatalık ve domates fideleri ve satıcının verdiği organik gübreyi aldım. Garantili olsun diye toprağı da Migros'tan alıp 50cm.lik iki saksının birine 4 domates, birine de 4 salatalık fidesi diktim.

Satıcının önerisiyle, saksı başına 2 günde bir akşam güneş batınca 1 lt. su dökerek suladım. İlk iki haftadan sonra domatesin dibinin sürekli ıslak olduğunu görünce suyunu 1/3 oranında azaltarak yaklaşık 700ml vermeye, salatalıkları ise aynen sulamaya devam ettim.

Şimdi sorularım geliyor:
1- Yaklaşık 1 hafta önce salatalıklarımın yaprakları birer birer sararmaya başladı. Yaprakları dikkatli inceleyince altlarında birsürü bit olduğunu gördüm. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle Hacı Şakir bebek sabununu köpürterek yapraklara sıktım. Mevcut böcekler 2 gün sonra öldü ama bu sefer yenileri daha da çoğalarak çıkmaya başladı. Haftasonu "Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar" bölümündeki Tarif 5'i (arapsabnu, sıvıyağ, sarımsak) uyguladım. Ama bu sefer de yapraklar neredeyse tamamen sarardılar. Yeni çiçek açan erkek/dişi salatalıklar bile kurumaya başladılar. İşin kötü yanı bitler halen devam ediyor. Fotoğrafları ekledim. Nerede yanlış yaptım ? Salatalıkları nasıl kurtarabilirim ? Bitleri nasıl durdurabilirim ? Hem domateslere hem de salatalıklara aynı kapalı poşetteki toprağı koyduğum için topraktan gelmiş olmayan bu bitler nereden gelmiş olabilir ? Gözümün önünde kuruyan salatalıklar içimi acıtıyor ..

Resimler: Ekte..


2- Aynı dönemde ektiğim domatesler, birinin cılız kalmasının dışında büyümeye devam ediyor. Sitede çiçeksiz dalların budanması ile ilgili yazıları okudum. Bendeki bütün dallar çiçeksiz. 3 haftalık süreç bunları düşünmek için erken midir ? Çiçek açmasını beklemek dışında yapabileceğim birşeyler var mıdır ? (örn böcek önleyici ilaç ?).

Resimler:
http://img353.imageshack.us/img353/9...esgenelno4.jpg

http://img393.imageshack.us/img393/365/domates1ro6.jpg

http://img144.imageshack.us/img144/8264/domates2ez6.jpg

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Alper

Eklenen Resimler
     
alper2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön