View Single Post
Eski 07-06-2008, 15:18   #1
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Organik Bahçecilik

Organik bahçecilik uzun soluklu bir faaliyetdir; bahçıvan toprağı, toprak bitkileri, bitkiler bahçıvanı besler. Bitkiler aynı zamanda toprağı beslemekte kullanılan kompost için organik madde kaynağıdır. Bütün bu döngünün yakıtı güneş ışığı ve sudur. Doğayla birlikte çalışarak, bahçedeki zararlı hayvanlar kontrol edilir. Zararlı böceklerden beslenen doğal avcı böcekleri bahçeye çekmek için davetkar ortam yaratılır. Yabani otlar çapalanarak çıkarılır. Bitkiler topraktan buharlaşmayı azaltıp, suyu korumak için birbirine yakın mesafede dikilir. Yabani ot tohumlarının filizlenmesi ve büyümesini engellemek için toprağı güneş ışığından koruyan sık ekim yapılır. Yüksek humus içeren topraklar, bitkileri besleyerek, onların sağlıklı, kuvvetli, çeşitli zararlı ve hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlar.

Organik bahçecilikle uğraşanlar yapay mineral ve sentetik gübreler ile doğal olmayan böcek ve ot ilaçlarının kullanımından kaçınırlar. Toprak sağlıklı, besin degeri yüksek ve en önemlisi mikro-organizmalar yönünden zengin tutulur. Bütün organik tekniklerin özü, doğaya karşı değil, doğayla çalışmaktır. Mutfakta veya bahçede çıkan atıklar tekrar toprağa geri döndürülür.

Organik bahçıvanlar zararlı hayvan ve hastalıklara karşı ürün rotasyonu uygular. Küçük bahçelerde ürün rotasyonu çok yararlıdır. Bölge ve iklime göre en uygun, dayanıklı çeşit seçilerek bahçedeki zararlı ve hastalık problemleri büyük ölçüde azaltılır. Tohum alma her ne kadar birçok organik standartlarında zorunlu bir koşul olmasada özellikle bahçeye uygun çeşitdeki soyun seçilmesini sağlar. Belirli bir bölge çeşiti üreterek daha az problemle karşılaşılır.

Organik bahçıvan olarak gözünüzü bahçenin üzerinden ayırmamanın, kuşlar ve diğer avcı böcekler hakkında notlar almanın, zararlı böcek ve yabanı otlara dikkat etmenin ödülünü alırsınız. Bu gözlemlerden doğadaki narin dengeyi tanımayı öğrenirsiniz. Örneğin dikim yerindeki belli bir yabani otun varlığı topraktaki eksikliklere dikkatinizi çekebilir; önlem almanızı sağlar.

Bir problem ortaya çıkınca birşeylerin dengede gitmediğini anlarsınız. Acil çözüm organik ilaç olabilir, fakat uzun dönem çözümü doğadaki dengenin yeniden sağlanması ile oluşur. Kötü gelişme gösteren bitkiye yüksek azot içerikli organik sıvı gübre uygulması acil çözüm sağlarken, uzun vadedeki çözüm topraktaki azotu dengeleme yeteneğine sahip olan fasulye ve bezelye ekildiği yere seneye ürün rotasyonu yaparak bu bitkiyi ekmektir.

Organik bahçıvanın öncelikli işi toprakla ilgilenmektir. Eğer toprak verimli, yaşamla dolu ve nemliyse (aşırı sulu veya kuru değilse), bitkiler sağlıklı ve kuvvetli olacak, zararlı hayvanlar ve hastalıklardan az etkilenmiş bol ürün verecektir.

Çeviri Kaynağı: Organic Gardening for the 21st Century By John Fedor, Steven Wooster, Bob Sherman

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön