Konu: Biber
View Single Post
Eski 04-06-2008, 13:30   #53
açık-pozisyon
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 126
Sn. müjgan, benim fidelerde de yeşil yaprak bitlerinden vardı, ev yapımı ilaçlar kısmına baktım ama uygulamadım. Çünkü önce kendi yöntemlerimi uygulamak istedim. Uyguladığım yöntemler; (hepsi kendi icadımdır)
- Fiske yöntemi: Bu yöntem yaprak üzerindeki asılı bitleri aşağı düşürmek için kullanılır. Üstüne, su yöntemini de uygulamak artı sonuç verir. Fidenin gövdesi tam ortasından sıkıca tutulur ve gözlere zarar vermeden dalların çıktığı yere sert fiskeler vurulur. Böylelikle yapraktaki bitler aşağı düşer. Büyük yapraklar üzerindeki bitler parmakla - bisküvinin/kurabiyenin tozunu tabaktan toplarmış gibi- toplanabilir. Saksının içine düşen bitler için su dökülür.

- Su yöntemi: Bitlerin olduğu yere doğru mümkün olduğunça bol su dökülür. Bitler dökülmese bile su damlaları içinde zamanla boğulur. Fiske yöntemi veya bu yöntem ile toprağa dökülen bitler için saksının toprağına da bolca su dökülür. Kaçmaya çalışan bitler saksının dışına çıkarlar. El ile hepsinin icabına bakılır.

- Hava yöntemi: Bu yöntem en etkili yöntemlerden biridir. Saç kurutma makinesi son gücünde çalıştırılarak bitlerin üzerine tutulur. Böylece bitlerin uzayda yolculuk etmesi sağlanmış olur. Yalnız bunu yaparken etrafta diğer saksı, vb olmaması gerekir. Çünkü havada uçuşan bitler diğer saksılara bulaşır.

Benim menekşe saksım ful bit idi. Biberlerime de buradan geçtiğini sanıyorum çünkü yanyana idiler. Menekşe saksısının tüm toprağını ve menekşelerimi attım, çünkü her tarafa rüzgar ile yayılıyorlar. Etrafta bitin kaynağı olabilecek bir toprak vs varsa -eğer ilaç kullanmak istemiyorsanız- bence imha edin... Ben ev yapımı da olsa ilaç kullanmak istemediğim için doğal yollarla mücadele ediyorum. Şu anda bitlerim hemen hemen yok denecek kadar azaldı. Hemen her akşam elimle temizleme yapıyorum, fiske yöntemini kullanıyorum, üç dört günde bir de su ve hava yöntemini kullanıyorum.

açık-pozisyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön