View Single Post
Eski 27-05-2006, 11:10   #11
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Alıntı:
İstanbul Geneli Anıt Ağaç Karakterinde Olan Ağaçların Rehabilitasyonu Projesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihe olan vefa borcunu ödüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün bir ilke imza attığı proje kapsamında, yaş, çap ve boy itibariyle kendi türünün genel ölçülerinden daha büyük boyuta ulaşan ve mahallin kültür, tarih ve folklöründe özel yeri bulunan, anıt ağaçlar restore ediliyor. Yanlış budama, don ve yıldırım gibi doğadan gelen nedenlerin yanı sıra, iklimsel farklılıklarla oluşan çatlaklar, ağaç gövdesinde yabani ot oluşumu sonucu meydana gelenlerle birlikte, insani ve araç darbeleri sonucu oluşan yaralarla ömrü kısalan bu ağaçların korunmasına yönelik çalışmalar ayrıca halka da anlatılıyor.

İstanbul Geneli Anıt Ağaç Karakterinde Olan Ağaçların Rehabilitasyonu Projesi ile anıtsal nitelik taşıyan bu ağaçlar ayrı ayrı tespit edildi ve 2002 yılı sonu itibariyle 143 ağaç restore edildi. Örneğin; İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed'in Eyüp Sultan Camii'nin meydanına diktirdiği çınarlar restore edilerek yeniden hayata kavuşturuldu. Fethin ilk sembolü olan çınarlardan günümüze kalan üç adeti özel teknik yöntemlerle tedavi edilerek geleceğe taşındı. 1453'den bu yana ayakta kalmayı başarmış olan çınarlar için yapılan ve halkın yoğun desteğini alan bu çalışma ile ecdadımızın mirasına sahip çıkılması amaçlandı.
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/HizmetAl...atirimlari.htm

2002 yılında Yanlış budama ağacın ömrünü kısaltan nedenlerden biri sayılmış. Ne değişti bu güne kadar? Bu yıl çok sayıda ağaç yanlış budanmış gibi görünüyor?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön