View Single Post
Eski 03-06-2008, 18:04   #18
Cansunarya
Ağaç Dostu
 
Cansunarya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-07-2007
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 201
Besi yerlerinin üzerlerinde litreye kaç gr tartılması gerektiği belirtiliyor. İhtiyaç ölçüsünde steril bir cam kaba tartılıp distile su ile sulandırılıyor, eğer içeriğinde agar yoksa lt ye 6-7 gr kadar agar ilave ediliyor ve varsa diğer katkı maddeleri, PH 5.6 ya ayarlandıktan sonra 126 C lik otoklavda 15 dakika steril ediliyor. Ben 50 ml lik şişelerde otoklav ediyorum buzdolabında saklıyorum. Kullanacağım zaman mikrodalgada çözdürerek ihtiyacım kadarını steril bir ortamda yine steril ekipmanla tüplere geçiyorum.
Çiçekçilerdeki kesme çiçekleri görüp her zaman hayran kalmışımdır. Eğer onları köklendirmeyi başarabilirsem nekadar çiçekli bitki varsa hepsini denemek istiyorum Normalde insan ve hayvan dokularından kültür hazırlanması için ölümden 1-2 saat içinde dokuların işlenmesi gerekir ama gördümki bitkiler için durum böyle değil, çok rahat yaşayabiliyorlar. Karanfilde aldığım dokular aslında normalde tomurcuğun çıktığı bölgeler..Ben bu durumu bekliyordum. Kullandığım agarda köklendirici hormon yok, bu yüzden köklerde henüz çıkmadı. Baştan itibaren hormonlu yapabilirdim ama çıkabilecek kontaminasyonları elimine etmek için bekledim. bu hafta sonunda onları hormon içeren besi yerlerine alacağım.
Evde steril bir ortam tabiiki hazırlanabilir ama en ufak bir kontaminasyon çalışmalarınızı kaybetmenize sebep olabilir. Ben iki haftadır elimde olan gül kültürlerimde bugün muhtemel maya kolonisi oluştuğunu gördüm ve çok moralim bozuldu. Şimdiye kadar elimdekilerin yarısı kadar kontaminasyonlu tüp attım. Eğer gerçekten meraklıysanız hayallerinizin peşinden gitmenizi, yılmamanızı tavsiye ederim. Sonuç olarak ev ortamında da gerekli sterilizasyon yöntemleri uygulandıktan sonra neden yapılamasın? Ben böyle bir ortamım olmasaydı evde de kesinlikle denerdimm!

Cansunarya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön