View Single Post
Eski 02-06-2008, 12:51   #15
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Ankara'nın suyu mahkemelik oldu

Tüketici Hakları Derneği (THD), Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında, 'görevlerini kötüye kullandıkları' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

THD Başkanı Turhan Çakar, dernek adına suç duyurusunda bulunduktan sonra Ankara Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) 1996 yılında hazırladığı Gerede Suyu Projesinin, kentin 2027 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak ölçekte olduğunu ve maliyetinin de 240 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu söyledi.

Çakar, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ'nin, bu proje yerine bugüne kadar en az 700 milyon dolar harcayarak, 'sağlıklı olmayan Kızılırmak suyunu Ankara'ya getirdiklerini' savundu.

DSİ Genel Müdürlüğünün, 17 Haziran 2004 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ASKİ'ye, Gerede sisteminin birinci kısmına hemen başlanması gerektiğini bildirdiğini, ASKİ'nin de verdiği cevapta, Gerede sisteminin 2008 yılında devreye alınması gerektiğini ve ASKİ'nin bu projeleri gerçekleştirecek mali ve teknik yeterlilikte olduğunu bildirdiğini anlatan Çakar, buna rağmen Gerede sistemi yerine Kızılırmak projesinin uygulamaya konulduğunu ifade etti.

“ŞEHRİN SU İŞLETME PLANI BOZULDU”

Çakar, 'Ankara Büyükşehir Belediyesinin ihmali ve uzman kuruluşlar tarafından yapılmış planlama çalışmalarına uyulmamış olması' nedeniyle, Ankara'nın 2006 yılından itibaren su yönetim ve işletme planının bozulduğunu, uzmanların en az 5 yıl boyunca da planda düzelme olanağı bulunmadığını ifade ettiklerini söyledi.

Bu ihmal nedeniyle Ankara'ya yaklaşık 1 yıldan beri normal seviyenin çok altında kot altı suyu verildiğini, kot altı suyunun 24 saat aralıksız çalışan pompalarla temin edildiğini ve bunun için de büyük ölçüde enerji harcanarak suyun maliyetine yansıtıldığını kaydeden Çakar, şöyle dedi:

“Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi, Kızılırmak üzerindeki Kesikköprü Barajından sonra mevcut ve yapılacak olan hidroelektrik enerji üretim tesislerinde üretilen ve üretilecek olan elektrik enerji miktarının azalmasına neden olacaktır. Bu enerji üretim azalmasınını 15 yıllık parasal karşılığı ve oluşturacağı mali kaybın ise en az 1,2 milyar ABD Doları olacağı belirtilmektedir.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin mevcut arıtma tesisleri Kızılırmak suyunu arıtmada yeterli olmadığından, çok ileri teknoloji getirilirse su fiyatları yükselecektir. Ayrıca Gerede suyunun getirilmesiyle de Kızılırmak sistemi atıl kalacağından kamu ayrıca zarara uğratılmış olacaktır.

Gerek Ankara'daki su sıkıntısı gerekse Ankara'nın suyuna (dünyanın en pahalı suyu) unvanını kazandıran pahalılık, Ankara Büyükşehir Belediyesinin yönetim hataları ve keyfi yönetiminden kaynaklanmaktadır.”

“GEREDE SUYU GETİRİLMELİ”

Çakar, Kanunla yetkili kılınan ve işin uzmanı olan DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan planları zamanında uygulamaması, uyarıları dikkate almaması, bunun yerine keyfi uygulamalarla daha büyük maliyetli yatırımları plansız şekilde Ankara halkına dayatarak ve daha önce yapılan yatırımların atıl kalmasına yol açarak, Ankara halkını ve kamuyu zarara uğratmaları nedeniyle” Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile ASKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında, görevi kötüye kullanmaktan dolayı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Turhan Çakar, sorunun çözümü için Gerede suyunun ivedilikle Ankara'ya getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

A.A

Hürriyet

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön