View Single Post
Eski 24-05-2006, 13:02   #22
Plumbago
Ağaç Dostu
 
Plumbago's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 816
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhan coruk
selam arkadaslar LALE AGCI yaprak ve cıceklerı cok harıka seramda bu turden cogaltmayı dusunuyorum bu agac ulkemızde hangı sehırlerde var izmirde varmı bılen varsa yazılarınızı beklıyorum tohum veya celık almak ıstıyorum izmir
İzmir'deki park ve bahçelerde bildiğim kadarıyla yok. Ancak ev bahçelerinde bulunuyor olabilir. Aşağıdaki bilgiler umarım size yardımcı olur...

20 m.'ye kadar boylanabilen, 10 m.'ye kadar taç çapı yapabilen, dolgun ve düzgün gövdeli, dağınık veya konik tepeli ağaç formunda bitkilerdir.

Gövde kabuğu, kalın ve çatlaklıdır.

Yapraklar, üst yüzü açık, alt yüzü soluk mavi yeşil renkte, 7-12 cm. boyundadır.

Çiçekler büyük bir laleye benzer, 4-5 cm. uzunluğunda yeşilimsi, beyaz renkte, dip tarafında portakal sarısı geniş bir bant vardır.

Mürekkep meyveler, 6-8 cm. boyunda, iğ biçiminde ve sonbaharda olgunlaşır.

Taze ve derin topraklarda, devamlı rüzgar almayan tam güneş alan yerlerde iyi bir gelişme gösterir. Karadeniz ve Marmara ile, Orta Anadolu'nun kuzeyinde vadilerde ve nehir yataklarında yaşayabilmekle beraber ılıman iklim kuşağındaki bölgelere de adapte olabilir.

Park ve bahçe düzenlemelerinde çiçekleri ve formu nedeniyle tercih edilir. Soliter ve sınırlandırma amaçlı olarak kullanıma uygundur.

Plumbago Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön