View Single Post
Eski 23-05-2008, 21:01   #8
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Orkideler konusunda bu forumda yazılanların birazını okudu iseniz şayet göreceksiniz ki bu bitki sınıfının büyük bir kısmı epiphit (epifit) türlerdir. Yani ana sınıf olarak kabaca paphipedilium, cymbidium ve salepgilleri bir yana bırakırsak hepsinin doğal yaşam alanları ağaç üzerleridir. Önceki mesajda, yapımarketlerde havada asılan substratsız açık köklü, bahsi geçen orkideler Vanda ve/veya ascocentrum çaprazı kısaca toplam "vanda" diye adlandırdğımız sınıftır.
Yukarıda sayılı ana 3 tür harici diğer tüm türleri ağaça bağlamak sureti ile bakmak mümkün ancak bu iş için ortam neminin sağlanması için kapalı bir camekan gereklidir normal oda şartlarında bakımı zordur.
Epiphit ağaçalar üzerinde orkide yetiştirmek için diğer dikkat gerektiren konu da bağlanacağı ağacın cinsidir. Bunun için ıslak nemli şartlarda çabuk çürümeyen ağaçlar kullanmak gerektir en sık kullanılanı mantar meşesi asma kütükleridir. Diğer epiphitlerle örneğin bromeliadlarla, nepentheslerle güzel dekoratif düzenekler yapılabilir. Ancak ortam nemi bu tür düzeneklerde çok önemli. Bu da uzun vadede terraryum gibi bir camekan kurmak demek olur.

Bu bilgiler ışığında başlığın da esasen ağaç üzerinde orkideler olarak değiştirmem daha uygun olacak kanısındayım

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön