View Single Post
Eski 22-05-2008, 17:05   #214
onuryrd
Yeni Üye
 
onuryrd's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 6
Faydalı olabilir...

Merhaba arkadaşlar, foruma tesadüfen geldim ve evde ananas yetiştirmek benim de ilgimi çekti. Mesajları okudum ve ben de bulduğum ingilizce bir kaynağı sizlerle paylaşmak istedim. Kısaca yazanları özetlemeye çalışayım;

1-Evde ananas yetiştirebilmek için öncelikle güneşli bir pencereye ve dengeli bir ev içi iklimine ihtiyacımız varmış (aşırı ısınıp soğumayan ve de cereyanda olmayacak bir bölge) Her bitkiden bir adet meyva alabilirmişiz ve alacağımız meyvalar tropik bir bölgede yaşamadığımız sürece o marketlerdeki gibi kocaman olmayacaklarmış

2-Gelelim köklendirilecek meyve seçimine; yeşil ve taze olanı en iyisiymiş fakat bu özellikteki bir meyveyi yemek istemeyeceğimizden (eğer sadece dikmek için seçmiyorsak) biraz olgunlaşmış olanı seçebilirmişiz de. En iyi seçim önceki mesajlardaki gibi yaprakların kolay kopup kopmadığına bakarak yapılıyormuş. Eğer kolay koparsa almayın onlar fazla olgunlaşmış demekmiş

3- Kökleme için hazırlık; Öncelikle yapraklı kısmı meyve kısmından ayıracakmışız ve meyve kalmamasına dikkat edecekmişiz, meyve kalırsa toprakta çürürmüş. ( bir iki arkadaşımızın başına gelmiş bu önceki mesajlarda) Bknz:resim 1

4- Şimdi yapraklı kısmın altında kalan yuvarlak gövde kısmını, kesikte küçük yuvarlaklar veya noktalar halinde kök filizleri görene kadar dikkatlice ince ince kesiyoruz. Bu kök filizleri kökün çıkacağı yer ve onları görmemiz çabuk köklenmesi için önemliymiş. Bknz:resim 2 (eğer şanslıysak bazı ananaslarda kök bulabilirmişiz de)

5- Toprakta daha kolay başvermesi için en alttaki yaprakların 1-2 cm altından tabana doğru birazcık soymamız gerekiyormuş. Bknz: resim 3


6- Dikmeden önce yaklaşık 1 hafta güneş görmeyen kuru bir yerde ters olarak kurumasını bekliyormuşuz aksi halde tam kurumayınca çürüyebilirmiş.

7- Dikmek için saksımızın kilden ya da topraktan olması gerekliymiş çünkü bu yapıdaki saksılar hava aldığı için ananasımızın çürümesini engellermiş, ayrıca normal bitki toprağı yeterli olurmuş; ama birazcık kum da karıştırmış diken arkadaşlarımız Toprağın nemli ama ıslak olmaması gerekliymiş ve sularken yaprakları da spreylemek lazımmış. bknz: resim 4 Haftada bir sulamak ve yılda 4 ya da 6 kere gübrelemek yeterliymiş.

8- Ananas bitkisi çok fazla ışığa ihtiyaç duyarmış bu yüzden kış aylarında güneşli bir pencere dibinde soğuktan ve cereyandan korunaklı bir yerde durması gerekiyormuş.

9- Yaz aylarında öncelikle direkt güneş almayan bir yerde 1-2 gün alıştırdıktan sonra güneşli alanlara koyabilirmişiz. Aksi halde ananasımızı yakabilirmişiz.

10- Dikkat edilecek bir husus da asla 16 derecenin altındaki ısıda bırakmamak gerektiğiymiş.

11- Gelelim meyva alma kısmına; meyve almak ananası yetiştirmekten daha da zormuş ve normalde 2 yıl sonra 30-35 cm boyuna geldiğinde ancak meyve verirmiş.

12- Korkmayın daha önce meyve almanın yolu da varmış ; Bunun için günlerin daha kısa gecelerin daha soğuk olduğu kış aylarını seçmeliymişiz ki normalde de ananas bu zamanlarda meyve verirmiş. Ananasımızı saksısıyla ve olgunlaşmış elmalarla beraber bir plastik torbanın içine alacakmışız. Yaklaşık 2 hafta kadar bekledikten sonra, elmaların çürürken salgıladıkları etilene gazı ananasın yaprak büyütmeyi bırakıp çiçek açmasını sağlayacakmış.

13- Anasımızı torbadan çıkarıp güneşli cam kenarına tekrar koyduktan sonra çiçeğimiz çıkacakmış ve bir kaç ay sonra çiçek kuruyacak ve yavaş yavaş meyvemiz çıkmaya başlayacakmış.

14- Meyve altın sarısı rengini aldıktan sonra nihayet yenecek kıvama gelecekmiş. Bu sırada yeni filizler farkedebilirmişiz ve bu filizlerden de aynı metodla ananas yetiştirebilirmişiz. Ayrıca topladığımız meyveden de aynı yöntemle meyve alabilirmişiz.
Bknz: resim 5


Umarım faydalı olur arkadaşlar ben de bu yöntemle deneyeceğim ve resimleri ekleyeceğim sizler de bu yöntemle denerseniz haber verin sonuçları karşılaştıralım...

Kaynak: http://yougrowgirl.com/grow/save_pineapple.php

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen onuryrd : 22-05-2008 saat 17:06 Neden: Kaynak ekleme
onuryrd Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön