View Single Post
Eski 21-05-2008, 14:25   #7
izzeterisen
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lizard Mesajı Göster
Merhaba;
Tohumdan yetiştirdiğim domateslerimin birinde beyaz çizgi halinde lekeye rastladım. Bunun benzeri etraftaki yabani otlarda da çokça görülüyor.

Ayrıca diğer domates fidelerimde de sarı sarı lekeler gördüm. Bunlar gözardı edilebilecek türden birşeyler mi?

Toprak olarak coco peat kullandım. Besin olarak 15-15-15 ufak toparlak gübre ve çok çok az azot gübresi verdim. Ayrıca leonardit uyguladım.
Merhaba.
Bunlar sebzelerde zararlı olan Yaprak galeri sineklerinin (Liriomyza trifolii,Liriomyza huidobrensis,Phytomyza horticola) yaprakta beslenirken açtığı galeriler, hastalık değil. birkaç tane ise hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Başka bir hastalık veya zararlı olduğu taktirde zehirli bir ilaç kullanmayın, doğada doğal düşmanları bulunmaktadır. Yani doğaya, dengeye bırakın her şeyi. Yine de sorun olursa görmek yararlı olur.
Açıkta yetiştiricilikte bu zararlı hiç bir zaman sorun olmaz, yani bitkiye bir zarar vermez, verir şöyle : zehirli ilaç kullanıp foğal düşmanlarını öldürdüğünüz zaman. Bahçemde salkım domatesler var, bu gün onlara yaprak galeri sinepği durumunu incelemek amacıyla baktım, normalde zararlı gözüyle bakmıyorum bu zararlıya. parazitlenme ile üst yapraklarda hiç sorun kalmamış.
Size bunu fotoğraflayıp göstermek istiyorum, ama yarın.
Galerilerin içerisinde sarı larvayı dikkatli bakarsanız görebilirsiniz. eğer az sayıda domatesiniz varsa geniş galerilerdeki larvaları bir toplu iğne ucu ile öldürebilirsiniz, eğer galeriler dar ve kısa ise sakın öldürmeyin, parazitler zararlı larvasını parazitlemiştir ve zararlı larvası artık beslenemiyordur. Burada pupa dönemine girecek ondan sonra da ergini çıkacak doğal düşmanın besinini böylece yok etmiş olursunuz.

Domates Hastalık ve Zararlıları bu linkteki zararlılarla ilgili gösteride bu zararlı hakkında bol bol bilgi vardır.


Düzenleyen izzeterisen : 21-05-2008 saat 20:32 Neden: eksik bilgi
izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön