View Single Post
Eski 19-05-2008, 11:39   #70
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dilekagaci Mesajı Göster
evinde yetiştirip büyütenlere helal olsun demek isterim...ne kadar ugrassam da 3 orkideyi ne yazık ki öldürdüm...ev de çok zor, seradan özel besin sıvısı bile aldım...ne yaptıysam olmadı. nemli ortam olur diye mutfakta bile baktım. ıhhh

bence çok zor istanbul da kaloriferli evde yetiştirmek...sonuçta uzak dogu bitkisi ve dogal nem istiyor...seralarda yetişir zaten nem yapma makineleri var..
ama evde yapamadım ((
Bu konuda son yıllarda oluşan şüphelerim bir dizi dış kaynaklı bilgilerle kesinlik kazandı. Şöyle ki...

Phalaenopsisler bilindiği üzere çok ucuzladılar. nerde ise 10 TL ye düzgün görünümlü bir bitki almak mümkün. Ancak bu bitkileri bu fiyatlara mal edebilmek için bilgisayar kontrollü optimum düzeyde ortamlarda en uygun gübreleme metodları ile alel acele bu boya büyütülmektedir. Çiçeklerin satışından sonra herşey 1 **** 2 sene boyunca gelişimi normalmış gibi devam etse de, birden birkaç yaprağı birden sararıp çökebilmektedir. Bunu bir tür dopingli bir sporcuya benzetebiliriz. yarışma bitip de (yani bitkinin satışı olduktan sonra) rahata erdiği zaman birden methabolizma kolapsa uğrayıp kalp krizinden ölmeleri gibi.
Bu ucuza alınan bitkilerin bu şekilde devamlı ölmeleri bu bilgiler ışığında normaldır.
Bu bitkileri kurtarmak amacı ile çiçekleri uygun bir zamanda örneğin bahar aylarında dibinden kesip ciddi bir azot takviyesi ile bir müddet bakımı gerektirmektedir. yeniden oluşan her tür çiçek filizlerini bu zaman zarfında kesilmesi gereklidir. Burada benim uyguladığım bir yöntem % 0,2'lik üre, yani binde ikilik (yani bir litre suya 2 gram üre) ile yaprak gübrelemesi kürü yapmaktır.
Yoksa bundan evvelde yazdığım gibi yapımarketlerden çok ucuza alınan bu phal.ler er **** geç ( en geç2 yıl sonra) ölmeye mahkümdurlar. Bir tür ölüme programlanmışlar gibi.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön