View Single Post
Eski 19-05-2008, 08:30   #289
tugo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2007
Şehir: Tuzla/İstanbul
Mesajlar: 389
Evet, sizin dediğiniz rizomdan üretim yolu ve soğanlı bitkilerle aynı uygulama. Rizomlarda gelişen bu yeni gözlerin alınması anaç bitkiyi de daha kuvvetlendirirmiş.

Tohum yoluyla üretme konusu yeni bulabildiğim bilgilerle biraz daha aydınlandı, bu bilgileri şu şekilde özetliyebilirim;(Ancak sn.ephesos gibi anaç bitkisi zaten kapalı bir ortamda olanlarda "döllenmenin sağlanması şartıyla" yanılmıyorsam, olay zaten kendiliğinden gelişiyor)


Döllenen nilüfer çiçeği, kapandığı zaman, sapı helezoni kıvrımlar alarak suya batarken, döllenmemiş bir çiçek sapı düz bir şekilde suya batar.

Tohumları toplamak için, kapalı çiçeğin etrafına ince bir kumaşdan ( bayan çorabı da olabilir) bir torba yapılır veya döllenerek batmış çiçekler 10 gün kadar sonra damıtık su dolu bir kaba alınarak, tohumların saçılması beklenir.

Bu tohumların üzerindeki jelatin kılıf çıkarılmaz (saklanacak ise uygulama farklı) ve saksıda normal bahçe toprağının üzerine serilerek, ince bir kum tabakası ile kapatılır ve saksı yüzeyi 5- 8 cm su altında kalacak şekilde su dolu bir kaba veya akvaryum cinsi bir yere konur.

Kuvvetli direk güneş çıkacak yeni bitkileri öldüreceği için, ılık ve aydınlık bir yerde saklanmaları gerekir.

Bir kaç hafta sonra ilk yeni yapraklar çıktığında, yaprak kökleri su yardımıyle birbirinden ayrılarak, bitkiler ayrı ayrı kaplara aynı tür toprakla, saksıların alt bölümüne yavaş salınımlı gübre konarak, dikilirler ve tekrar 5- 8 cm su altına yerleştirilirler. Aylık gübreleme gerekmez.

Yaklaşık 6 ay sonra fideler, daha büyük saksılara geçecek ve dış mekanda suya konulacak hale gelirler. Bu aşamada genç bitki üzerinde eğer algi oluşumu var ise bunlar mekanik olarak temizlenir. Kimyevi uygulama yapılmaz

tugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön