View Single Post
Eski 16-05-2008, 23:58   #19
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar Mesajı Göster
Kurutmada deneyimi olanlardan öğrenmek isterim. İşlemin yapıldığı iklim de önemli sanırım. İstanbul'da başarılı kurutma yapılır mı? Bazen nemin fazlalığından naneyi bile kurutmak sorun oluyor. İstanbul'da da kurutma yapabilirsek hangi ürünlerde şansımız var, en uygun ay hangisidir?
Sayın Nurbahar,
Haziran başı veya ortasına kadar nane, kekik kurutmak için en ideal zamandır. (bahar yağmurları sonrası ve çiçeklenme öncesi).
Biber, bamya rahatlıkla kurutabilirsiniz. (biberi akşam içeri alarak ve güneş gören duvara asarak) Biber ve bamya bahçede olduğu zaman kurutmaya başlıyordum. Galiba temmuz ortasına-sonuna denk geliyor.
Domatesi tepsiye dizip masa üzerinde kurutmayı denemiştim (tuzlamak dışında başka birşey yapmadan). Beş kere denediysem, şans eseri birinde başarılı oldum.
İstanbul'da denediklerim bunlar.

Şimdiki bilgimle İstanbul'da altan ısı verebilecek taş zemin veya tuğla üzerinde kurutma yöntemiyle, orta,sulu bölümü çıkarılmış etli domatesle ve biraz daha fazla tuz ile kurutma yapılabilir diye düşünüyorum.

Piyasada kurutma fırınları var. Aynı işlemi kapağı aralık bırakılmış fırınında yaptığını söylüyorlar. Ama çok uzun sürede kurutma yaptığı için ekonomik değil.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön